Завершилась Менторська Програма для молодих організацій громадянського суспільства

September 18, 2020

7 та 18 вересня у Києві пройшла підсумкова подія Менторської Програми для підсилення адвокаційної спроможності організацій громадянського суспільства.

Цей захід став підсумком шести місяців Менторської програми, яка тривала з квітня по вересень 2020 року. У ній 15 сталих організацій громадянського суспільства (ОГС) стали наставниками-менторами для 15 обраних молодих ОГС (менті) та допомагали їм розвиватися і посилювати свої адвокаційні спроможності. На цій зустрічі ментори та менті ділилися підсумками та враженнями від спільної роботи.

Програму втілювали в межах проєкту “Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства”, який реалізують консорціумом у складі ІСАР Єднання, Українського незалежного центру політичних досліджень (УНЦПД) і Центру демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ). Модераторкою події стала  Альона Матвійчук, координаторка Менторської програми. 

Як відзначив Володимир Шейгус, виконавчий директор ІСАР Єднання, менторська програма робить сильнішими і молоді організації, і громадянське суспільство загалом.

“В Україні у громадських організацій не так багато можливостей отримати не лише гроші на власну діяльність, а й підтримку. Тож важливо, що тут ОГС могли навчитися, переймати найкращі практики і знайомитися з колегами по сектору, адже це відкриває нові можливості”, – наголосив він.

Тож менторська програма надає громадським організаціям можливість самозарадності: коли ОГС співпрацюють з партнерами, визначають і формують колективний “порядок денний” у суспільстві і змінюють на краще громади чи сфери у яких вони працюють.

Сама програма стала результатом співпраці команди організаторів, менторів та менті, тож Олеся Холопік, директорка ЦЕДЕМ, подякувала всім учасникам.

“Я почну з подяки команді Консорціуму за спільну роботу, віру і підтримку. Дякую менті за те, що вчилися і ділилися цілями, дякую менторам за те, що стали справжніми наставниками: передавали свій досвід, розповідали, як втілювати проєкти”, – відзначила директорка ЦЕДЕМ.

Олеся Холопік наголосила, що історія програми не закінчується цього дня. Створюється спільнота випускників, яку організатори і надалі підтримуватимуть. “Є розуміння, що слід йти до наступної менторської програми”, – підсумувала вона.

Менторську програму позитивно оцінили як ментори, так і менті. Так, 92% менторів відзначили її вплив на здатність бути менторами, 57% готові знову надавати такі послуги іншим організаціям. 9,25 балів із 10 можливих – таку оцінку ментори поставили програми.

Менті також дали схвальний відгук: молоді ОГС оцінюють свою спроможність впроваджувати і розробляти адвокаційні плани у майбутньому на 7,6 балів з 10 можливих, спроможність впливати – на 7,2 з 10. 

За час програми кожна з 15 організацій-менті розробила та почала втілювати адвокаційний план у співпраці з ментором. Зокрема, проєкти охопили теми безбар’єрної освіти, захисту довкілля, гендерної політики, прав трудових мігрантів та виховання політичної культури громадян перед виборами.

Дізнатися про кожен із проєктів та його детальну історію ви можете у журналі за посиланням.

Спільна робота менторів та менті тривала впродовж всієї програми. За приблизними підрахунками, ментори присвятили їй 144 години. Також за цей час відбувся ряд навчальних заходів для менті (загалом 22 години) та два воркшопи, на яких експерти ділилися теоретичними та практичними знаннями про адвокацію і втілення адвокаційних кампаній.

За словами Лілії Олефір, менторки та виконавчого директора ГО “Життя”, робота у програмі була взаємним обміном знаннями, адже цікаво було зрозуміти локальну специфіку, з якою стикаються організації за межами столиці. 

“У нас не було “наказової комунікації”. Ми визначили зони комфорту, у яких були можливі помилки, де можна було обговорювати питання, поважаючи простір іншого. Вважаю, що дуже важливо дати змогу пережити помилки, самим знайти рішення, наштовхнутися на ідеї, а не просто сказати “зроби так і так”, – поділилася згадкою про менторство Лілія Олефір.

Богдан Лепявко, голова ГО “Асоціація велосипедистів Києва” також наголосив, що на певному етапі громадська діяльність може здатися складною через необхідність глибоко вивчати тему і взаємодіяти з органами влади, однак з часом активісти “виростають” і стають експертами у своїй сфері. Тож з менті вони говорили про питання візії. “Для мене було б дуже цінно, якби п’ять років тому мені хтось допомагав би таким чином”, – підсумував він.

Ця подія стала можливою завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (АМР США) в межах проєкту “Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України”, який реалізується ІСАР Єднання у партнерстві з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ).