Заява про необхідність ефективного використання публічних ресурсів у підготовці антитютюнового законодавства

April 23, 2021

Від імені ГО “Життя” та ГО “Центр демократії та верховенства права” вітаємо ініціативу Кабінету Міністрів України у підтримці законопроєкту, який імплементує в українське законодавство положення антитютюнової Директиви 2014/40/ЄС.

Водночас наголошуємо, що у Парламенті вже зареєстрований комплексний антитютюновий законопроєкт №4358 (інфографіка) доопрацьований, який втілює суспільні інтереси у сфері громадського здоров’я та посилює захист громадян від шкідливого впливу тютюну та його замінників. 

Законопроєкт №4358 був розроблений профільним Комітетом з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування та рекомендований Верховній Раді України для ухвалення у першому читанні за основу. Доопрацьований антитютюновий законопроєкт №4358 був публічно підтриманий представниками Міністерства охорони здоров’я України

Проєкт закону передбачає запровадження в українське законодавство норм щодо захисту здоров’я населення від шкоди тютюну та електронних пристроїв для куріння, передбачених Директивою 2014/40/ЄС. Разом з цим доопрацьований законопроєкт №4358 створений на основі доведених практик захисту здоров’я населення, особливо дітей та молоді, відповідно до Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну.

Звертаємо увагу, що згідно з Планом законопроєктної роботи Верховної Ради України на 2021 рік проєкт Закону про адаптацію законодавства до вимог Директиви 2014/40/ЄС Європейського Парламенту (щодо охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну) мав бути розглянутий Парламентом ще у лютому 2021 року.

З огляду на зазначене вважаємо недоцільним використання публічних ресурсів та коштів платників податків на підготовку та просування законопроєктів, що дублюють норми, цілі та завдання вже зареєстрованого антитютюнового законопроєкту №4358.

Закликаємо народних депутатів України та Уряд об’єднати зусилля для посилення захисту дітей та молоді від шкоди тютюну та електронних пристроїв для куріння та підтримати якнайшвидше ухвалення доопрацьованого комплексного антитютюнового проєкту Закону №4358.

Фото: Facebook-сторінка Кабінету Міністрів України