Заява Центру демократії та верховенства права щодо надання телеканалу “Дом” статусу загальнонаціонального

January 27, 2022

Центр демократії та верховенства права висловлює обурення черговою спробою реставрації державного мовлення в Україні. 

Ще 2005 року резолюція 1466 (2005) Парламентської асамблеї Ради Європи зобов’язала Україну перетворити державні телерадіокомпанії в канали суспільного мовлення згідно з відповідними стандартами Ради Європи. У 2015 році, коли розпочалась активна фаза перетворення державних мовників на суспільного мовника, колишній телеканал УТР було тимчасово вилучено з закону про Суспільне телебачення і радіомовлення України та пізніше включено до системи мультимедійної платформи іномовлення. Після переоснащення телеканал став мовити під брендом UA|TV. Два роки тому концепція іномовлення була трансформована і на тимчасово окуповані території став мовити телеканал під брендом “ДОМ”.

У проекті Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про забезпечення прав та свобод внутрішньо переміщених осіб” №4487 пропонується включити телеканал “Дом” до складу універсальної програмної послуги, яка безкоштовно надається всім внутрішньо переміщеним особам. На практиці це означає перетворення телеканалу, що створювався як канал іномовлення, на загальнонаціональний. Крім того розширюється і мета телеканалу: “сприяння задоволенню інформаційних, культурних та освітніх потреб громадян України, які проживають на тимчасово окупованих територіях України, внутрішньо переміщених осіб”.

На думку ініціаторів таких змін, оскільки за різними оцінками понад 2 мільйони українських громадян внаслідок військової агресії Росії були змушені покинути свої домівки і розселилися по всім областям України, то мовлення телеканалу іномовлення має поширитися на всю територію України. Проте така ініціатива нівелює саму суть іномовлення, яке було створено з метою захисту національних інтересів України за кордоном, формування та підтримання позитивного іміджу України. Фактично ми говоримо про неприкриту спробу реставрації державного мовлення на фоні фінансового тиску на суспільне мовлення, яке продовжує 5 років поспіль потерпати від недофінансування. 

Ба більше, поширення іномовлення на територію України є прямою допомогою пропаганді країні-агресора, яка говорить про “окупацію” України та приналежність цієї території Росії. Такі ініціативи є неприйнятними і загрозливими в час, коли на кордонах України накопичуються війська Росії з метою ескалації війни, що триває 8-й рік поспіль.

Також ми вважаємо, що ініціатори законопроекту виявляють неповагу до внутрішньо переміщених осіб, яким начебто потрібно забезпечити російську мову мовлення, так наче вони не володіють навичками і знаннями ані української, ані англійської та інших мов. Нагадуємо, що попри те, що територія Донецької і Луганської області піддавалась особливо інтенсивній русифікації у ХХ ст., мовна основа населення є українською. А спроби формування російськомовного образу Донецької і Луганської областей є також підіграванням пропагандистським наративам РФ, яка виправдовує своє вторгнення на ці території ніби-то захистом російськомовних громадян. 

З огляду на це ми закликаємо Парламент зняти з розгляду законопроект Про внесення змін до Закону України “Про забезпечення прав та свобод внутрішньо переміщених осіб” №4487 як такий, що суперечить міжнародним зобов’язанням України та несе загрозу інформаційній безпеці України.