Заява про неприпустимість імітації боротьби з електронними пристроями для куріння

April 13, 2021

Від імені ГО “Життя” та ГО “Центр демократії та верховенства права” заявляємо про неприпустимість імітації боротьби із захистом здоров’я молоді від шкоди електронних пристроїв для куріння та закликаємо народних депутатів ухвалити комплексне рішення у протидії курінню, передбачене антитютюновим законопроєктом №4358.

12 квітня 2021 р. народний депутат України Елла Рєпіна виступила на Погоджувальній раді депутатських фракцій (груп) з інформацією, що ініційований нею законопроєкт №4212, передбачає заборону як реклами електронних сигарет, так і тютюнових виробів для електричного нагрівання (ТВЕНів). Водночас твердження про заборону цим законопроєктом реклами ТВЕНів не відповідає дійсності, що, своєю чергою, може ввести народних депутатів та суспільство в оману.

Станом на 12 квітня “Проєкт Закону про внесення змін до статті 22 Закону України “Про рекламу” щодо реклами електронних сигарет і рідин, що використовуються в електронних сигаретах” №4212 не містить жодних положень, які стосуються заборони реклами ТВЕН та пристроїв для забезпечення куріння таких виробів (представлених в Україні торговими марками “IQOS”, “glo”, “lil solid” та ін.). Ухвалення фрагментарних законопроєктів не розв’язує проблему поширеності куріння, перш за все, серед дітей та молоді.

22 березня 2021 року Комітет з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування зареєстрував доопрацьований комплексний антитютюновий проєкт Закону №4358. Норми проєкту Закону №4358 передбачають комплекс заходів на захист здоров’я молоді від залучення до куріння, включно із забороною реклами, стимулюванням продажів та спонсорства електронних сигарет і рідин, тютюнових виробів для електричного нагрівання та пристроїв для забезпечення їх куріння. Також передбачено запровадження медичних попереджень на упаковках цих виробів, заборону викладки усіх тютюнових виробів у точках продажів та заборону ароматизаторів. Запропоновані норми законопроєкту №4358 відповідають Рамковій конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну та євроінтеграційній Директиві 2014/40/ЄС.

Саме тому пріоритетним завданням Парламенту для розширення антитютюнового законодавства на всі без виключення електронні пристрої для куріння та боротьбі із поширеністю куріння має стати розгляд комплексного антитютюнового проєкту Закону.№4358.