Позиція Центру демократії та верховенства права щодо фінансування суспільного мовлення

December 12, 2019

11 грудня 2019 року Президент України підписав Закон України “Про Державний бюджет України на 2020 рік”. Відповідно до додатку 3 за бюджетною програмою «Фінансова підтримка Національної суспільної телерадіокомпанії України» на 2020 рік передбачене фінансування у розмірі 1,7 млрд грн. 

Центр демократії та верховенства права, вітає суттєве збільшення розміру фінансування Суспільного. Попри значні виплати за державним боргом, уряд і парламент передбачили в державному бюджеі 85% суми, визначеної законом про суспільне мовлення. Вперше, з моменту створення Національної суспільної телерадіокомпанії України (НСТУ) у січні 2017 року суспільне отримає фінансування, яке дозволить закупляти і виробляти якісний контент.

Наголошуємо, що Суспільне мовлення є важливою і невід’ємною складовою демократії, а також планкою якості для всієї медійної сфери, а найперше – в якісних новин та дискусійних програм. Саме тому важливо, щоб Суспільне отримувало не лише кошти на оплату праці і утримання майна, як це було в попередні роки, а саме на створення якісного контенту і новин.

Ми очікуємо, що в 2020 році заплановані державним бюджетом кошти будуть виділятися вчасно і в запланованих обсягах, а саме Суспільне зможе показати зміну якості на всіх платформах, а надто – нову якість новинних продуктів на флагманському каналі UA: Перший. Ми також закликаємо, що з початку бюджетного планування в січні 2020 року на 2021 рік будуть закладені і захищені кошти в повному обсязі, передбаченому законом, а саме – 2 млрд 105 млн грн.

Водночас, ми закликаємо профільні комітети парламенту спільно з Міністерством фінансів України та НСТУ розглянути можливості запровадження більш захищених механізмів фінансування, для посилення незалежності і стабільності суспільного мовлення. 

Нагадаємо, у 2019 році суспільне мало отримати 1,86 млрд гривень, натомість Верховна рада зменшила розмір видатків за цією статтею до 1 млрд 5 млн 100 гривень, що становило приблизно 57% необхідної суми. Схожа ситуація була і в плануванні бюджету на 2018 рік, коли Суспільне недоотримало 50% фінансування, визначеного Законом (776,7 млн гривень замість 1,54 млрд), що змусило компанію перейти в режим жорсткої економії і заморозити виробництво низку нових проектів, які б мали покращити контент суспільного.