«Золота коса»: політики отримали антипремії за тютюновий лобізм

June 10, 2019

7 червня у Києві відбулася громадська церемонія нагородження народних депутатів та посадовців антипреміями «Золота коса» та «Золоте гальмо». Такі «нагороди» отримують політики, які відстоювали інтереси тютюнових корпорацій та блокували ініціативи із захисту громадського здоров’я.

Премію вручала Коаліція громадських організацій та ініціатив «За вільну від тютюнового диму Україну», учасником якої є Центр демократії та верховенства права, Центр “Життя” та ГО “Антикорупційний штаб”. А директор ЦЕДЕМ Тарас Шевченко увійшов до журі антипремії. Нагородження стало вже четвертим: вперше таку церемонію проводили у 2013 році.

Подія відбулась у форматі перформансу: червоним хідником крокувала смерть і під музику підносила коси до портретів переможців. А експерти з контролю над тютюном та боротьби з корупцією оголошували про «заслуги» тютюнових лобістів.

За оцінками експертів «Золоту косу» отримала Ніна Южаніна, народний депутат, голова Комітету ВРУ з питань податкової та митної політики, «Срібна» коса дісталась народному депутату Михайлу Кобцеву, а «Бронзова» – нардепу Геннадію Кривошеї.

Ніна Южаніна отримала антипремію за найяскравіше серед усіх депутатів просування інтересів тютюнової індустрії. Саме голова податкового комітету доклала максимум зусиль, щоб парламент так і не прийняв антитютюнові законопроекти №2820 та №4030а, які повністю відповідають міжнародним стандартам захисту від тютюну та підтримані МОЗ і ВООЗ.

Нагадаємо, законопроект №4030а мав на меті захистити дітей від прихованої реклами тютюну (викладки сигарет на вітринах та яскравих боксів), яка спонукає їх починати курити. Також проект розширював перелік громадських місць, вільних від тютюнового диму. Розробила його коаліція «За вільну від тютюнового диму Україну», зокрема над законопроектом працювали експерти Центру демократії та верховенства права.

Однак під час розгляду законопроекту №4030а у першому читанні Южаніна відкрито виступила проти його ухвалення. Також політик прославилась тим, що постійно відстоювала нижчі ставки акцизів на тютюн. Хоча саме високі акцизи є запорукою збільшення надходжень до бюджету та зменшення споживання тютюну.

Михайло Кобцев – ще один представник податкового комітету, який не лише протидіяв посиленню антитютюнового законодавства, але й має прямі сімейні зв’язки з представниками тютюнового бізнесу. Його донька, Євгенія Кобцева, працювала у тютюновій компанії ТОВ “ФІЛІП МОРРІС СЕЙЛЗ ЕНД ДИСТРИБ’ЮШН”. Нардеп Кобцев також виявляв інтерес до технічного завдання представника від України на черговій конференції сторін Рамкової Конвенції Всесвітньої організації охорони здоров’я з боротьби проти тютюну, ймовірно намагаючись нав’язати меседжі тютюнової індустрії.

Народний депутат Геннадій Кривошея  у Верховній Раді влаштував законодавчий спам в сфері контролю над тютюном (є співавтором законопроектів № 2430-1 № 2430-д, № 4507, № 8337, № 3788, № 9073-1), щоб відволікти від прийняття дійсно ефективних норм. Жоден із законопроектів не розглянуто навіть у першому читанні.  А законопроект №4507 взагалі пропонував дозволити курити електронні сигарети у закладах ресторанного господарства.

Антипремію у номінації «Золоте гальмо» вручили прем’єр-міністру Володимиру Гройсману. Зокрема за те, що Кабінет Міністрів затвердив проект мирової угоди між “Філіп Морріс” та Україною, що передбачає скасування Державною фіскальною службою (ДФС) податкових повідомлень-рішень на загальну суму 635,3 млн гривень.

Довідково

Номінантами на антипремію «Золота коса» були: Тарас Козак, Леонід Козаченко, Григорій Козловський, Михайло Кобцев, Геннадій Кривошея, Олег Кришин, Максим Курячий, Олена Масоріна, Роман Насіров, Ніна Южаніна, Оксана Юринець. Кандидати на отримання «Золотого гальма»: Володимир Гройсман, Юрій Луценко, Ксенія Ляпіна, Максим Нефьодов.

Посилання на інфографіку із фактами, що свідчать про діяльність на користь тютюнової індустрії: http://bit.ly/316ouMK

Журі антипремії:

  •         Марія Землянська, журналіст бюро журналістських розслідувань «Свідомо»;
  •         Сергій Миткалик, виконавчий директор ГО «Антикорупційний штаб»;
  •         Лілія Олефір, виконавча директорка ГО «Життя»;
  •         Максим Савчук, журналіст-розслідувач програми “Схеми” “Радіо Свобода”;
  •         Віталій Шабунін, голова громадської організації “Центр протидії корупції;
  •         Тарас Шевченко, директор Центру демократії та верховенства права.