Зураб Аласанія буде головою правління НСТУ до 6 травня

February 13, 2019

12 лютого наглядова рада НСТУ провела своє позачергове засідання. Одним із його питань став розгляд питання щодо попереднього рішення наглядової ради щодо звільнення голови правління НСТУ Зураба Аласанії. Нагадаємо 31 січня наглядова рада ухвалила рішення про дострокове розірвання контракту з головою правління НСТУ. Низка медійних організацій, серед яких і Центр демократії та верховенства права, закликали переглянути це рішення.

Попри пропозицію щодо скасування рішення та розгляду в прозорий спосіб,  Наглядова рада внесла зміни у своє попереднє рішення щодо відставки Аласанії. За пропозицією члена органу Тетяни Лєбєдєвої, голова правління суспільного продовжить виконувати свої обов’язки до 6 травня 2019 року. До того передбачалося, що строк повноважень завершиться 19 лютого. Таке рішення на голосуванні підтримали 11 членів НР з 16 присутніх, хоча ухвалити його вдалося лише з другої спроби. Це означає, що Зураб Аласанія буде головою правління НСТУ до завершення президентських виборів.

Натисніть, аби переглянути результати голосування:

  • “За”: Лаврентій Малазонія, Ігор Хохич, Олексій Панич, Володимир Яворівський, Тетяна Лебедєва, Вадим Міський, Світлана Остапа, Віктор Таран, Сергій Таран, Володимир Бринзак, Наталя Скрипка),
  • “Проти”: В’ячеслав Козак, Євген Глібовицький, Олександр Павліченко),
  • “Утрималася”: Дарія Карякіна
  • Не голосував: Тарас Аврахов

На засіданні розглянули і альтернативні проекти. Так, член Ради Євген Глібовицький пропонував скасувати попереднє рішення щодо звільнення очільника НСТУ та повернутися у правове русло. Однак за це проголосували лише 4 члени наглядового органу (в той час як 4 – проти, а 8 – утрималися). Друга пропозиція передбачала відтермінування відставки Зураба Аласанії до 1 листопада 2019 року – дати завершення парламентських виборів. Її підтримали 6 членів НР. На цьому голосування припинили, адже проект не набрав необхідної більшості голосів.

Також під час засідання Наглядової Ради її член Євген Глібовицький оголосив, що вчора був поданий позов до суду щодо рішення НР про звільнення Аласанії. За його словами, питання про розірвання контракту з очільником Суспільного має виноситися і прийматися відповідно до процедури. Відтак він вимагатиме скасувати рішення як незаконне.