Звернення громадських організацій та ініціатив до МВС щодо перенесення дати запуску роботи системи автоматичної фотовідеофіксації порушень ПДР

April 30, 2020

Міністру внутрішніх справ України

Авакову А. Б.

Шановний Арсене Борисовичу!

Ми, представники громадських організацій та ініціатив, що працюють у сфері безпеки дорожнього руху, підписанти Маніфесту за безпечні дороги в Україні, висловлюємо своє занепокоєння щодо перенесення дати запуску роботи системи автоматичної фотовідеофіксації порушень правил дорожнього руху у штатному режимі на невизначений строк.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, швидкість є основним фактором ризику смертності, що призводить до найбільшої кількості ДТП з загиблими та потерпілими.

В Україні перевищення швидкості руху займає перше місце серед причин ДТП, в яких люди гинуть та травмуються. Згідно з офіційною статистикою лише за 3 місяці 2020 року в ДТП через перевищення швидкості руху загинуло 397 осіб, а 2 639 травмовано.

Міжнародна практика показує, що найбільш дієвим способом контролю за перевищенням швидкості є запровадження системи автоматичного контролю швидкості. Автоматичні камери фіксують кожне перевищення встановленого ліміту швидкості, що значно сприяє дотриманню правил дорожнього руху, допомагає знизити кількість ДТП із загиблими та травмованими та покращує культуру водіння в цілому. 

Ми підтримуємо ініціативу уряду щодо запуску системи автоматичної фіксації порушень Правил дорожнього руху з 12 березня 2020 року в тестовому режимі, а у штатному режимі система мала запрацювати починаючи з 1 травня 2020 року.

29 квітня 2020 року Міністерство внутрішніх справ України анонсувало, що запуск переноситься через карантинні обмеження та відтерміновується до закінчення режиму суворого карантину.

Постановою Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 року № 211 встановлено, що карантин на всій території України триває до 11 травня 2020 року та не містить жодного визначення “суворого карантину”.

Повноцінна робота автоматичної системи фотовідеофіксації порушень ПДР під час карантину є особливо важливою, адже вона дозволяє уникнути прямих контактів поліції з порушниками, а патрульні в цей час можуть бути долучені до інших карантинних заходів.

Розуміючи важливість та критичну необхідність запуску автоматичної фотовідеофіксації порушень правил дорожнього руху, ми закликаємо Міністерство внутрішніх справ України:

  • публічно прокомунікувати, які фактичні причини та складнощі зумовили перенесення дати запуску системи автоматичної фотовідеофіксації порушень ПДР, пояснити, які саме строки розуміти під “завершенням режиму суворого карантину” та озвучити дату запуску.

 

Звернення відкрите для підписання. Долучитися до списку підписантів організації можуть, надіславши листа на uasaferoads@gmail.com.

Підписанти звернення

Кампанія “За безпечні дороги”

ГО “Українська асоціація аудиторів безпеки автомобільних доріг”

ГО “Екодія”

U-Cycle (ГО “Асоціація велосипедистів Києва”)

ГО “dashcamUa” та стартап dashcamUa

ГО “Мотохелп” 

“Київ дружній до батьків і малюків”

Центр демократії та верховенства права

Pitbull Lviv

ГО “Урбанрада”

Проєкт Just Ride

ГО “Доступно.UA”

ГО “Урбан Крю”

AVERE Ukraine, “ГC Європейська асоціація з електромобільності, сталого транспорту та інфраструктури України”

ГО “Наше місто – рідний дім”

Traffic Challenge 

БФ “Демократичний розвиток”

ГО “Велодень-Київ”

Благодійний фонд сприяння розвитку велосипедної інфраструктури «Велосипедна країна»
 
Громадська організація “ВелоВектор”