З’явилося визначення електронних сигарет

May 22, 2020

21 травня 2020 року Президент України підписав Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних і логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» від 16 січня 2020 року.

Після офіційного оприлюднення Закону, українське законодавство нарешті отримає офіційне визначення понять «електронна сигарета» та «рідини, що використовується в електронних сигаретах». Також, Закон передбачає збільшення акцизного податку на частину тютюнових виробів із 2021 року, що відповідає виконанню Україною міжнародних зобов’язань у рамках Угоди про асоціацію.

Водночас, Закон започатковує для рідин, що використовуються в електронних сигаретах, виробів електричного нагрівання тютюну (ТВЕН), сигарил (тип малої сигари) окремі товарні підгрупи із встановленням відповідних ставок акцизного податку з 2021 року і з подальшим щорічним підвищенням ставок до 2025 року.

 Документом також  встановлюється: 

  • відносна (адвалорна) ставка податку (фіксована відсоткова ставка з вартості товару) на рівні 12% для сигарил, включаючи сигарили з відрізаними кінцями, з вмістом тютюну ; 
  • вимога зазначення кількості штук в пачці сигарет і сигарил на марці акцизного податку; 
  • умови для отримання ліцензії на право виробництва рідин, що використовуються в електронних сигаретах;
  • визначено розмір плати за ліцензію на роздрібну торгівлю рідинами, що використовуються в електронних сигаретах.

На думку юриста Центру демократії та верховенства права Колесова Гліба оподаткування рідин для електронних сигарет, ТВЕН і сигарил збільшать надходження до державного бюджету та запровадять регулювання виробництва й обігу цих виробів.

Натомість, в Україні залишається гостра потреба у внесенні змін до законодавства про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів й їх шкідливого впливу на здоров’я населення.  Особливо в частині заборони обігу новітніх тютюнових виробів серед дітей та молоді, обмеження їх реклами, доступності та збільшення відповідальності за продаж неповнолітнім. 

Нагадаємо, у Верховній Раді зареєстровано комплексний антитютюновий законопроект №2813 від 28.01.2020, ініційований народними депутатами з Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування. Проєкт закону покликаний владнати законодавчі розбіжності України та ЄС у сфері запобігання виникненню хвороб, спричинених вживанням тютюнових виробів, запровадити системні заходи із забезпечення високого рівня захисту здоров’я людей, особливо дітей і молоді, від шкідливого впливу тютюнових виробів, зменшити привабливість тютюнових виробів та мінімізувати наратив про моду на вживання тютюнових виробів серед молоді. 

Розгляд зазначеного законопроекту очікується найближчим часом.