“Увага! Аварійно небезпечна Україна”: учасники Кампанії “За безпечні дороги” провели акцію щодо безпеки руху

May 16, 2017

Забезпечити контроль швидкості, посилити покарання за порушення правил, запровадити “пункти тверезості” для водіїв – такі вимоги озвучили громадські активісти під час акції “Увага! Аварійно небезпечна Україна”, організовані ЦЕДЕМ та ГО “Vision Zero” в рамках Кампанії “За безпечні дороги” у партнерстві з Реанімаційним Пакетом Реформ, Асоціацією велосипедистів Києва,  LEAD office, Pitbull Kiev, Національною платформою безпеки руху.

Під Верховною Радою організатори акції облаштували інсталяцію з “жертвами” ДТП, до яких призводить перевищення швидкості, алкоголь, ігнорування пасків безпеки та розмови по мобільному телефону. Таким чином у Всесвітній тиждень безпеки дорожнього руху вони привертали увагу депутатів та громадськості до проблеми аварій на українських дорогах.

“Ми хочемо привернути увагу до проблем жертв на дорогах і травматизму. Сьогодні ми символічно показуємо жахливі наслідки аварій: щодня на українських дорогах гине в середньому 10 людей. Україна сьогодні – серед країн з найвищим показником смертей і травматизму на дорогах. Тому ми хочемо озвучити наші вимоги до парламентарів та уряду, і вимагаємо їх виконання до кінця року”, – наголосила Олеся Холопік, координатор Кампанії “За безпечні дороги”, старший менеджер проектів Центр демократії та верховенства права

За словами активістів, в Україні – одні з найвищих показників за смертністю та травматизмом серед країн Європи. Адже в країні два роки відсутній контроль швидкості, низький рівень користування ременями, а чимало водіїв сідають за кермо у п’яному вигляді. Тому учасники акції закликали владу звернути увагу на проблему дорожнього руху.

“Пункт №1 – забезпечити контроль швидкості. Принаймні половина жертв гинуть через перевищення швидкості. Тому ми вимагаємо змінити законодавство і дозволити Нацполіції контролювати швидкість. Також слід скасувати “безкарні +20 км/год” при перевищенні швидкості. У нас і так гранична швидкість у населених пунктах 60 км/год, хоча за європейськими нормами має бути 50 км/год – а в реальності вона складає 80 км/год. При такій швидкості пішохід не має шансів вижити при зіткненні”, – наголосив Віктор Загреба, менеджер з адвокації Кампанії “За безпечні дороги”.

Також представники громадських організацій закликали збільшити штрафи за перевищення швидкості та позбавляти водійських прав при перевищенні більше ніж на 50 км/год.

Тарас Гук, експерт LEAD office закликав МВС та Верховну Раду співпрацювати з громадськістю.

“У нас ініціатива спільно з групою депутатів подати законопроект щодо боротьби зі сп’янінням за кермом. Проблема полягає в тому, що особи, позбавлені за це порушення прав, продовжують їздити без них. Ми пропонуємо підвищити штрафи за це у 10 разів. Другий момент – запровадити пункти тверезості, де водіїв можуть зупиняти і перевіряти незалежно від того, п’яні вони чи тверезі”, – наголосив він.

Олексій Павловській, голова Національної платформи безпеки руху, ініціатор руху по боротьбі з пияцтвом за кермом.  Зазначив, що за даними їхнього опитування, 80% громадян підтримують кримінальну відповідальність за водіння у нетверезому вигляді.

За словами народного депутата Мустафи Найєма, він спільно з іншими депутатами вже вніс законопроекти, які сприятимуть введенню в країні  фотофіксації порушень ПДР.

“Ми намагаємося зробити все щоб проблема автофіксації була вирішена і застосовані технічні засоби щоб фіксувати перевищення та інші порушення. Також ми пропонуємо створити пункти тверезості, де перевіряти водіїв, особливо це буде актуально під час свят. І третє: у наших містах, на жаль, досі є перевищення швидкості, і зараз ми намагаємося це змінити”, відзначив народний депутат

Зазначимо, що сьогодні активісти також проведуть виставку, присвячену проблематиці ДТП та виступити з прес-брифінгом щодо власних вимог.

Повний текст вимог громадськості читайте за посиланням.