Абсолютна більшість українців вважає дороги небезпечними й підтримують жорсткіші обмеження швидкості – результати дослідження

March 25, 2024

Понад половина українців вважають, що українські дороги – небезпечні, та підтримують запровадження штрафів за перевищення швидкості починаючи з 10 км/год (замість теперішніх нештрафованих +20 км/год). Про це свідчать результати репрезентативного соціологічного дослідження, які представив Центр демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) в рамках Кампанії “За безпечні дороги”.

Згідно з результатами опитування, більшість громадян вважає дороги України небезпечними.  Зокрема, 61% ствердно відповіли на запитання, чи є українські дороги небезпечними для водіїв. А 57% респондентів вважають їх також небезпечними й для пішоходів.

На інше питання – про штрафи за перевищення швидкості починаючи з 10 км/год замість 20 км/год, ствердно відповіли 57% громадян. В усіх вікових групах абсолютна більшість підтримує запровадження таких штрафів. А особливо чутливим це питання виявилось для молоді і людей віком понад 65 років. Серед групи віком 16-19 років підтримка складає 72%, а 65+ років – 62%.

На думку 30% українців, перевищення швидкості – одна з найбільших проблем на дорогах нашої країни. Частіше за неї вказують лише кермування у стані алкогольного сп’яніння (39% опитаних).

За словами директорки Центру демократії та верховенства права Олесі Холопік, результати дослідження означають, що Україна повинна впроваджувати системні зміни, щоб наблизитись до найкращих практик держав-членів ЄС у сфері відповідальності за порушення ПДР. 

“Учасники Кампанії “За безпечні дороги” раніше вже розробили текст законопроєкту та передали проєкт до Верховної Ради. Закликаємо народних депутатів ухвалити його, щоб понизити “межу безкарності” з 20 до 10 км/год. А ще – запровадити градацію штрафів. Адже з кожним перевищеним кілометром небезпека для людей навколо зростає, тож і штрафи мають збільшуватися за кожні додаткові 10 км/год”, – наголосила вона.

Зауважимо, що саме перевищення встановленої і безпечної швидкості у 2023 році стало головною причиною смертельних ДТП на дорогах України (такі дані оприлюднила Патрульна поліція). Йдеться про 9857 аварій, які призвели до 56,2% усіх смертей на автошляхах.

Тим часом в Україні з 2001 року не передбачений штраф за перевищення швидкості до 19 км/год. Відповідно до Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП) санкція діє лише за перевищення швидкості від 20 км/год.

Соціологічне дослідження проводилось дослідницьким центром Info Sapiens на замовлення Центру демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ). Дослідження проводилося методом CATI (телефонні інтерв’ю з використанням комп’ютера, computer-assisted telephone interviews) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів в період з 11 по 19 лютого 2024 року в усіх областях України за винятком АР Крим та м. Севастополь, Луганської області, а також окремих тимчасово окупованих територій, де немає зв’язку. Вибірка дослідження склала 1000 респондентів. Теоретична похибка вибірки не перевищує 3,1% з вірогідністю 0.95%. Звіт про результати дослідження доступний на сайті ЦЕДЕМ.

Кампанія “За безпечні дороги” – адвокаційна кампанія, спрямована на зменшення смертності та травматизму на дорогах України. Ініційована у 2016 році Центром демократії та верховенства права у партнерстві з ГО Vision Zero, U-Cycle та об’єднує міжнародних, українських експертів, представників законодавчої та виконавчої влади.

Пресцентр ЦЕДЕМ

pr@cedem.org.ua