Медіа-юристи розпочали підготовку змін до закону про реформування друкованих ЗМІ

November 30, 2016

23 листопада 2016 року Кабінет Міністрів України ухвалив Постанову № 848 «Про затвердження переліку друкованих засобів масової інформації та редакцій, реформування яких здійснюється на першому етапі». Прийняття цієї постанови відповідно до Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» розблокувало процес виведення органів державної влади і органів місцевого самоврядування із складу засновників друкованих засобів масової інформації. Перший етап реформування, відповідно до закону має закінчитися 31 грудня 2016 року, однак ухвалення постанови не знімає всіх перепон на шляху реформування друкованих видань.

24-25 листопада 2016 року провідними медіа-фахівцями, юристами Центру демократії та верховенства права, Української Асоціацією Медіабізнесу, Інституту Розвитку Регіональної Преси та Державного комітету телебачення та радіомовлення України за підтримки Офісу Координатора ОБСЄ в Україні, був проведений аналіз проблемних моментів, з якими зіткнулися редакції державних і комунальних засобів інформації при виконанні положень Закону.

Юристи зауважили, що хоча прийняття Постанови Кабміном нарешті дозволяє перейти до процедури реформування друкованих видань і редакцій, проте прогалини Закону створюють серйозні проблеми, які потребують врегулювання. Основними перешкодами є невиконання органами місцевого самоврядування вимог Закону — ради не ухвалили рішення через відсутність кворуму, недостатню кількість голосів. Ще одною формою протидії Закону є зміна керівництва і складу редакції, звільнення найбільш активних працівників, що намагаються реформувати відповідне видання, що призводить до зміни трудового колективу і його позиції щодо роздержавлення. Окрім того, з огляду на скорочену процедуру ухвалення закону залишилась неузгодженою термінологія з цивільним та господарськими кодексами, що створює проблеми під час внесення змін до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Юристи Центру демократії та верховенства права особливо звернули увагу колег на необхідність внесення змін лише щодо загальних проблем процесу реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації. Завдяки аналізу юристів ЦЕДЕМ були відкинуті проблеми окремих друкованих видань, які хоча і є болючими, проте не мають системного характеру і мають вирішуватись в індивідуальному порядку. Також було надано пропозиції щодо заборони зміни керівного складу редакції протягом процесу реформування, проведено аналіз і уточнення інших принципово важливих формулювань для уникнення проблем під час роботи над змінами до Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації».

Зважаючи на те, що Закон не передбачає дієвих механізмів впливу на органи місцевого самоврядування, що порушують законодавство України, що неузгодженість термінології спричиняє проблеми у державній реєстрації, а також те, що відповідно до Закону за наслідками першого етапу Держкомтелерадіо має розробити законодавчі пропозиції,  учасники наради  домовились про підготовку тексту законопроекту, який після 1 січня 2017 року буде передано Держкомтелерадіо. Після проходження погоджень з відповідними міністерствами і відомствами законопроект буде внесено Кабінетом Міністрів України до парламенту.