Час реформи вичерпано: результати роздержавлення преси

January 10, 2019

31 грудня 2018 року закінчився строк, відведений на перетворення державної та комунальної преси на незалежні видання. З 1 січня 2019 року органи державної влади та органи місцевого самоврядування більше не мають права бути засновниками друкованих ЗМІ та витрачати бюджетні кошти на піар власної діяльності на їхніх сторінках.

Реформування преси є однією із ключових медіареформ в Україні, яка покликана забезпечити незалежність преси від публічних органів. Це є основою для функціонування демократії та якісного інформування суспільства, зокрема, про політичні процеси в країні. Втілення реформи входило до міжнародних зобов’язань України перед Радою Європи. Центр демократії та верховенства права впродовж багатьох років займався адвокацією роздержавлення і працював над розробкою Закону про реформування державних та комунальних друкованих ЗМІ, який зрештою був ухвалений 24 грудня 2015 року. Протягом усього часу реформи ми слідкували за її динамікою, надавали консультації редакціям щодо реформування, аналізували системні проблеми, які виникали у ході перетворень і надавали пропозиції їх розв’язання через розробку законодавчих змін.

Активна фаза реформування друкованих ЗМІ, на яку було відведено три роки з 1 січня 2016 по 31 грудня 2018, завершилася. Це означає, що засновники усіх державних і комунальних друкованих ЗМІ, які виявили бажання продовжувати випуск, повинні були реформувати видання до кінця 2018 року. Тепер слово за Міністерством юстиції, адже з 1 січня цього року розпочалася друга фаза реформи – скасування свідоцтв про державну реєстрацію тих друкованих ЗМІ, які не були перетворені на незалежні видання.

Станом на 1 січня 2019 року, з 762 друкованих ЗМІ, які підпадали під сферу дії Закону про реформування, завершили необхідні для перетворення дії 424 видання. З них 401 комунальне і 23 – державні. Решта 338 видань повинні припинити випуск. Найбільший відсоток видань було реформовано у Миколаївській, Полтавській, Житомирській та Кіровоградській областях.

Згідно з Законом про реформування, неподання до Мін’юсту заяви про перереєстрацію друкованого ЗМІ його засновником (співзасновниками) до 31 грудня 2018 року є підставою для визнання свідоцтва про державну реєстрацію цього друкованого ЗМІ недійсним. Цікаво, що законодавство встановлює початковий строк цього процесу, але не містить кінцевого терміну для вчинення таких дій реєстратором. За словами голови Держкомтелерадіо, Мін’юст займає м’яку позицію щодо скасування свідоцтв друкованих ЗМІ, які вчасно подали заяви про перереєстрацію. Водночас, позиція щодо видань, які так і не надіслали відповідних заяв до Мін’юсту, залишається незрозумілою.

ЦЕДЕМ надіслав запит до цього органу, аби дізнатися про заплановані точні строки скасування свідоцтв тих державних і комунальних друкованих ЗМІ, які не були перетворені, відповідно до Закону про реформування.

З динамікою реформи можна ознайомитись за посиланням.