Юристи Фонду виграли справу проти Державної фіскальної служби

January 10, 2017

26 грудня 2016 р. Окружний адміністративний суд м. Києва виніс постанову у справі за позовом ЗОГО «Народний захист» щодо відмови ДФС надати копію акту перевірки Запорізької обласної клінічної лікарні. Своїм рішенням суд визнав відмову розпорядника надати інформацію протиправною і зобов’язав ДФС повторно розглянути запит та надати відповідь.

У своєму рішенні суд наголосив, що «посилання Державної фіскальної служби України на конфіденційність такої інформації є неправомірним, оскільки положеннями частини 5 статті 6 Закону визначено, що не може бути обмежено доступ до інформації про розпорядження бюджетними коштами, володіння, користування чи розпорядження державним, комунальним майном, у тому числі до копій відповідних документів».

Нагадаємо, що справа, підтримана Фондом захисту права на інформацію, стосувалась відмови ДФС надати акт податкової перевірки Запорізької обласної клінічної лікарні. Відомо, що ця перевірка виявила порушення у використанні лікарнею бюджетних коштів. Проти медустанови за заявою громадських діячів було відкрито кримінальне провадження за статтею 191 Кримінального кодексу України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем). Кримінальна справа на сьогодні закрита, хоча громадськість неодноразово домагалася від прокуратури її поновлення.

Наразі нам залишається чекати, що розпорядник врахує норми Закону «Про доступ до публічної інформації» та при повторному розгляді запиту надасть відповідний документ.

Рішення суду першої інстанції: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/63718029