Юристи ЦЕДЕМ взяли участь в обговорення змін до закону про роздержавлення

May 30, 2017

29 травня 2017 року відбулося засідання Громадської Ради при Державному комітеті телебачення і радіомовлення. На засіданні юристами Центру демократії і верховенства права (ЦЕДЕМ), Асоціації медіа-бізнесу, Платформи прав людини був представлений розроблений спільно з Держкомтелерадіо законопроект, спрямований на вдосконалення процедури реформування державних і комунальних друкованих ЗМІ. Представники громадських організацій, що входять до складу Громадської Ради, підтримали текст законопроекту і запропонували Держкомтелерадіо зробити всі належні кроки для якомога швидшого впровадження цих норм в законодавство України.

Окрім того 29 травня 2017 року в приміщенні комітету Верховної Ради України з питань свободи слова відбулася розширена робоча зустріч представників ГО, органів влади, народних депутатів щодо внесення змін до Закону України «Про реформування державних і комунальних засобів масової інформації». Під час зустрічі також був представлений текст законопроекту, що розроблений юристами ЦЕДЕМ, Асоціації Медіа-бізнесу, Платформи прав людини спільно з Державним комітетом телебачення і радіомовлення.

В ході обговорення було вирішено вдосконалити та доповнити пропозиції щодо змін до закону про роздержавлення:

  1. У разі бездіяльності органів влади та органів місцевого самоврядування запропоновано не оскаржувати їхню бездіяльність через адміністративні суди, бо на практиці зазвичай це не призводить до зрушення процесу реформування. Запропоновано виключити в такому випадку засновників з подальшого процесу реформування, і здійснювати його через суд за процедурою, аналогічною до процедури банкрутства.
  2. У випадку, якщо процес реформування друкованого ЗМІ здійснюється в судовому порядку і не закінчений станом на 31 грудня 2018 року, свідоцтво про реєстрацію такого ЗМІ не анулюється до винесення кінцевого рішення судом.
  3. Для перешкоджання різноманітним схемам уникнення від процесу реформування запропоновано додатково заборонити створення друкованих ЗМІ державним і комунальним підприємствам і установам, окрім підприємств (установ) освіти і науки.

Конкретні формулювання цих змін, а також питання соціального захисту трудових колективів реформованих видань будуть обговорені на наступній робочій зустрічі, що відбудеться 2 червня 2017 року.

Учасники обговорень підтримали ідею, що текст законопроекту має бути внесений до Верховної Ради якомога скоріше, і будь які зайві зволікання можуть призвести до того, що процес реформування закінчиться раніше, ніж буде вдосконалений.