Ускладнення діяльності НПО України внаслідок здійснення банками первинного фінансового моніторингу: ЦЕДЕМ провів експертне обговорення

December 1, 2021

26 листопада 2021 року у Києві відбулася експертна дискусія “Ускладнення діяльності НПО України внаслідок здійснення банками первинного фінансового моніторингу”. Її (у онлайн-форматі) організував Центр демократії та верховенства права в рамках Ініціативи секторальної підтримки громадянського суспільства України.

Дискусія відбулася в межах серії публічних заходів, спрямованих на обговорення боротьби з відмиванням брудних грошей та фінансуванням тероризму і її впливу на діяльність НПО в Україні. Адже такі заходи можуть мати негативний вплив на неприбуткові організації (НПО). Зокрема, проблема полягає в тому, що держави часто вводять надмірне регулювання фінансових операцій НПО.

До обговорення долучилися міжнародні експерти в сфері правового регулювання діяльності ОГС (Любен Панов, Європейський центр некомерційного права), представник Ради Європи в Україні Сергій Рибченко, представники банківських установ (Укрексімбанк, Приватбанк, Ощадбанк) та організацій громадянського суспільства.

Під час дискусії обговорювались такі аспекти впливу заходів первинного фінансового моніторингу на діяльність ОГС:

1. Ключові проблеми неприбуткових організацій (НПО), що виникають внаслідок здійснення банками первинного фінансового моніторингу. Їх називали учасники обговорення під час реєстрації.

Найпоширенішими вони вважають проблеми зі щорічною повторною ідентифікацією даних клієнта, довгу та ускладнену процедуру відкриття рахунку, блокування коштів на рахунках та відмови у відкритті рахунку. Також, досить частими були питання щодо неврахованої специфіки законодавства, що регулює діяльність НПО – як то різниця між засновниками, учасниками та членами керівних органів громадського об’єднання.. Складнощі виникають і з відправленням SWIFT-платежів та надмірним регулюванням фінансових операцій НПО.

2. Презентовано огляд звіту MoneyVal для України 2017 щодо оцінки ризикованості операцій НПО під час здійснення первинного фінансового моніторингу.

Координатор проєкту “Посилення заходів щодо протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму в Україні” Ради Європи Сергій Рибченко докладно розповів, чому НПО в Україні віднесені до об’єктів посиленого фінансового моніторингу. Серед них, зокрема, зокрема, результати Національної оцінки ризиків проведеної у 2019 році. Пан Рибченко закликав НПО пропонувати свою допомогу і участь при проведенні наступного раунді Нацональної оцінки ризиків у 2022 році.

3. Обговорено вплив законодавства в сфері відмивання грошей на діяльність НПО в Європейських країнах. Окреслені мінімально необхідні заходи для забезпечення відповідності рекомендаціям FATF.

Експерт Європейського центру некомерційного права Любен Панов зазначив, що в рамках реалізації Рекомендації 8 FATF “Неприбуткові організації” країни повинні проаналізувати відповідність законів і нормативних актів, що стосуються неприбуткових організацій, які на думку країни, є вразливими до зловживань у сфері фінансування тероризму. Держави мають застосовувати цілеспрямовані та пропорційні заходи до таких неприбуткових організацій (відповідно до їхнього підходу, що ґрунтується на оцінці ризику), щоб захистити їх від зловживань для фінансування тероризму. Також, експерт зазначив про можливості ОГС доєднуватись до роботи Глобальної коаліції НПО щодо FATF www.fatfplatform.org та інші можливості взаємодії ОГС з FATF.

4. Презентовано підхід до здійснення первинного фінансового моніторингу НПО в роботі Укрексімбанку. 

Представник Укрексімбанку зазначив про застосування до НПО заходів посиленого моніторингу, до чого зокрема зобов’язують підходи, затверджені Постановою Національного банку України № 65 від 19.05.2020 “Про затвердження Положення про здійснення банками фінансового моніторингу”. Разом з тим, представник банку зазначив про практику застосування заходів контролю лише у необхідній мірі із врахуванням характеру діяльності організацій, їх типу, тощо.

Крім того, учасники обговорення поділилися практичними кейсами впливу заходів фінансового моніторингу на операційну діяльність організацій та отримали фідбек від представників банківських установ.

Учасники експертної дискусії дійшли висновку про:

  • Необхідність продовжити започаткований діалог між ОГС та банками в майбутньому, організовуючи тематичні обговорення, щоб вирішити конкретні проблемні кейси;
  • Потребу налагодити співпрацю з державними регуляторами (НБУ, Держфінмоніторинг), зокрема, через залучення ОГС до Національної оцінки ризиків у 2022 році ;
  • Доцільність врахувати можливості долучення до роботи Глобальної коаліції НПО щодо FATF.

Експертна дискусія “Ускладнення діяльності НПО України внаслідок здійснення банками первинного фінансового моніторингу” відбувається в межах проєкту “Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства”, яка реалізується ІСАР Єднання у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (АМР США).