ЦЕДЕМ продовжує серію воркшопів у рамках проєкту “100 вчинків відповідальних громадян”.

April 18, 2022

Повномасштабна війна на території України змусила нас ще сильніше усвідомити, наскільки важливо розуміти та захищати власні права. Тому 15 квітня ми провели онлайн-воркшоп на тему “Права людини та війна в Україні: Як захистити себе та своїх близьких від порушення основоположних прав людини?”. Лекторкою воркшопу стала Олександра Мельник, менеджерка проєктів Центру демократії та верховенства права.

Лекторка відзначила, що українці й в мирні часи наголошували на захисті прав людини: більше 20% відповідальних вчинків із перелічених були присвячені темі захисту прав людини. Це є важливим маркером того, що Україна, як держава і нація загалом, активно рухається в напрямку демократичних цінностей. Утім, безпекове питання в часи повномасштабної війни неабияк загострилося. 

Олександра розповіла про систему міжнародних нормативно-правових актів, що стосуються прав людини і захищають їх, а також поінформувала про існування Національної стратегії у сфері прав людини та плану дій до неї до 2023 року. Проте, в умовах війни практично нівельовані основні напрями Стратегії, як-от: 

  • забезпечення права на життя;
  • протидія катуванням, жорстокому, нелюдському або такому, що принижує гідність, поводженню чи покаранню;
  • забезпечення права на свободу та особисту недоторканність 
  • забезпечення права на участь в управлінні державними справами та у виборах, тощо.

На онлайн-воркшопі ми також поговорили про те, які наразі фіксують злочини росії проти України (за класифікацією Офісу Генерального Прокурора України). 

Завдяки воркшопу ви дізнаєтеся не лише про перелік необхідних правозахисних дій для представників громадянського суспільства в умовах війни, але й про те, як спробувати захистити себе під час війни. Лекторка поділилася безпековими інструкціями, а також корисними посиланнями для документації злочинів росії проти України, підкресливши необхідність приділяти увагу питанням сексуального насильства в умовах війни: як отримати психологічну та юридичну допомогу, куди звертатися тощо.

Трансляцію воркшопу шукайте на сторінці ЦЕДЕМ у Фейсбук.