В умовах війни: як воєнний стан змінив правила перебування в Україні іноземців, що мають посвідки на проживання

August 5, 2024

В умовах воєнного стану в Україні, регулювання перебування іноземців, які здійснюють волонтерську діяльність, набуває особливого значення. Україні необхідні висококваліфіковані фахівці в усіх критичних для відновлення і відбудови сферах. Вони можуть долучатися до роботи гуманітарних організацій чи бути волонтерами. Враховуючи значний внесок іноземців у підтримку нашої країни під час війни, важливо забезпечити чіткі та зрозумілі правила їхнього законного перебування на території України. 

Зміни щодо перебування іноземців та осіб без громадянства в Україні на період дії воєнного стану

У зв’язку зі збройною агресією Російської Федерації проти України Указом Президента України №132/2022 від 14 березня 2022 року «Про тимчасове запровадження безвізового режиму» для громадян іноземних держав, які є співробітниками міжнародних медичних чи гуманітарних організацій, фондів чи програм, інших організацій, які прибувають в Україну на запрошення Кабінету Міністрів України для надання гуманітарної допомоги населенню, запроваджено тимчасовий безвізовий режим в’їзду в Україну. Такий безвізовий режим в’їзду не стосується іноземців, що є громадянами держави-агресора.

У жовтні 2022 року Кабінетом Міністрів України також прийнято Постанову № 1202 «Деякі питання реалізації актів законодавства у сфері міграції в умовах воєнного стану» (далі – Постанова), положеннями якої, зокрема, урегульовано питання використання іноземцями та особами без громадянства посвідок на тимчасове та постійне проживання, строк дії яких закінчився у період дії воєнного стану. 

На практиці можна зіткнутися із різними інтерпретаціями положень цієї Постанови. Від іноземців та осіб без громадянства із закінченим терміном дії документів може вимагатися переподання документів для отримання нової візи та посвідки на проживання, або ж надання додаткових документів при перетині державного кордону.

 

Однак, Державна міграційна служба України (далі – ДМСУ) інформує, що Постанова щодо використання прострочених посвідок на тимчасове та постійне проживання у період дії воєнного стану є чинною

Основні умови та положення Постанови щодо використання прострочених посвідок на тимчасове та постійне проживання у період дії воєнного стану

Період дії: Постанова діє протягом періоду воєнного стану та одного місяця після його завершення.

Право на в’їзд та обмін документів

Іноземці та особи без громадянства (крім громадян РФ), які мають посвідку на тимчасове чи постійне проживання, строк якої завершився після 24 лютого 2022 року, але які не змогли вчасно подати документи для її обміну, мають законні підстави для перебування на території України та в’їзд в Україну протягом визначеного періоду дії.

Однак, протягом 30 календарних днів з дня припинення або скасування воєнного стану, іноземці або особи без громадянства (крім громадян РФ) зобов’язані в установленому законодавством порядку подати документи для обміну таких посвідок на тимчасове чи постійне проживання.

Статус посвідки

Посвідка є дійсною на в’їзд та перебування в Україні на період воєнного стану та протягом одного місяця після, якщо вона не є скасованою.

Посвідка може бути скасована у разі припинення підстав для перебування на території України, а також інших підстав, визначених  пунктом 63 Порядку оформлення, видачі, обміну, скасування, пересилання, вилучення, повернення державі, визнання недійсною та знищення посвідки на тимчасове проживання, затвердженого постановою КМУ від 01.04.2018 № 322 “Про затвердження зразка, технічного опису бланка та Порядку оформлення, видачі, обміну, скасування, пересилання, вилучення, повернення державі, визнання недійсною та знищення посвідки на тимчасове проживання”. Такими підставами можуть бути:

1. отримання даних з баз даних Реєстру, відповідних автоматизованих інформаційних і довідкових систем, реєстрів та баз інших державних органів або інформації від Національної поліції, СБУ, іншого державного органу, який у межах наданих йому повноважень забезпечує дотримання вимог законодавства про правовий статус іноземців та осіб без громадянства, інформації про те, що посвідку видано на підставі неправдивих відомостей, підроблених чи недійсних документів;

2. отримання вмотивованого клопотання приймаючої сторони про скасування посвідки (у тому числі в разі звільнення іноземця або особи без громадянства із займаної посади) або припинення діяльності приймаючої сторони – юридичної особи;

3. коли іноземця або особу без громадянства засуджено в Україні до позбавлення волі;

4. коли дії іноземця або особи без громадянства загрожують національній безпеці, громадському порядку, здоров’ю, захисту прав і законних інтересів громадян України та інших осіб, що проживають в Україні;

5. коли уповноваженим державним органом прийнято рішення про примусове повернення іноземця або особи без громадянства чи їх примусове видворення за межі України або про заборону подальшого в’їзду в Україну;

6. отримання особою паспорта громадянина України (тимчасового посвідчення громадянина України), посвідки на постійне проживання, посвідчення біженця, посвідчення особи, якій надано додатковий захист;

6-1) якщо з’ясується, що в іноземця або особи без громадянства припинилися підстави для перебування на території України, або якщо після оформлення посвідки з’ясується, що юридичний факт підтверджений/засвідчений відповідним документом, зазначеним у частинах четвертій – сімнадцятій статті 5 Закону України “Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства”, який подавався іноземцем або особою без громадянства для оформлення посвідки, визнано недійсним, скасованим, нікчемним або таким, що не відбувся;

6-2) отримання від іноземця або особи без громадянства заяви про скасування виданої посвідки;

6-3) у разі скасування рішення про визнання особою без громадянства;

7. в інших випадках, передбачених законом.

Перевірка дійсності посвідки

Будь-який іноземець або зацікавлена особа може скористатися сервісом “Перевірка недійсних документів” на сайті ДМСУ для перевірки дійсності посвідки. Для цього необхідно ввести серію та номер посвідки, і система автоматично надасть інформацію щодо її дійсності.

Якщо посвідка виявиться недійсною, можна звернутися до Державної міграційної служби України для з’ясування причин визнання її недійсною або скасованою.

Резюмуємо: Постанова КМУ № 1202, прийнята у 2022 році, полегшує процес легалізації перебування іноземців, що мають прострочені посвідки на тимчасове та постійне проживання, продовжуючи термін дії їхніх документів на період воєнного стану і один місяць після його завершення. Це забезпечує можливість в’їзду та перебування іноземців на території України для продовження здійснення їхньої діяльності без адміністративних перешкод.

Наталія Повтарь, юристка в сфері розвитку та підтримки організацій громадянського суспільства, проєкт “Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України”

Дар’я Гросул, асистент юриста, проєкт “Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України”

Цей матеріал підготовлений ЦЕДЕМ в співпраці з Державною міграційною службою в межах проєкту “Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України”, що реалізується ІСАР Єднання у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку.