Новий дім, нові правила: Як проходить перевірка місця проживання іноземців при оформленні посвідок на тимчасове та постійне проживання?

August 5, 2024

У звʼязку з прийняттям постанови Кабінету Міністрів України № 979 від 12 вересня 2023 р. “Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України у зв’язку з прийняттям Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства у сфері міграції” запроваджено перевірку іноземців за місцем проживання під час оформлення їм посвідок на постійне або тимчасове проживання в Україні.

Іноземець, який звертається до територіального органу чи підрозділу ДМС або до уповноваженого суб’єкта із заявою про оформлення посвідки на постійне чи тимчасове проживання надає інформацію, необхідну для заповнення заяви-анкети. Одними із рядків заяви-анкети є інформація про зареєстроване місце проживання в Україні та про фактичне місце проживання в Україні.

Державна міграційна служба України зазначає, що іноземець зобов’язаний вказати правдиву інформацію про своє фактичне місце проживання. Надання неправдивої інформації може призвести до відмови іноземцю в оформленні посвідки.

Іноземець може подати документи, що підтверджують факт його проживання за вказаною у заяві-анкеті адресою (свідоцтво про право власності, договір оренди (наймання) тощо) під час подання заяви на оформлення посвідки. Копії таких документів долучаються до заяви-анкети.

Порядок проведення перевірок

У разі ненадання підтверджуючих документів працівниками ДМСУ буде проведено перевірку місця проживання іноземця-заявника шляхом відвідання його за місцем проживання. Перевірка здійснюється після подання іноземцем документів на оформлення посвідки. 

Про час проведення перевірки іноземця повідомляють за номером контактного телефону та адресою електронної пошти за один робочий день до проведення відповідної перевірки. 

Якщо за базою даних Державної прикордонної служби України буде встановлено, що іноземець на момент перевірки виїхав за межі України – перевірка не здійснюється. Якщо іноземець з якихось причин виїхав із регіону свого проживання, йому необхідно проінформувати працівника ДМСУ про свій виїзд та дату повернення під час повідомлення про перевірку місця проживання.

Якщо іноземець не буде виявлений за заявленим місцем проживання під час перевірки – це може стати підставою для відмови в оформленні посвідки.

Наталія Повтарь, юристка в сфері розвитку та підтримки організацій громадянського суспільства, проєкт “Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України”

Дар’я Гросул, асистент юриста, проєкт “Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України”

Цей матеріал підготовлений ЦЕДЕМ в співпраці з Державною міграційною службою в межах проєкту “Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України”, що реалізується ІСАР Єднання у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку.