Динаміка реформування преси

July 1, 2019

Процес реформування друкованих ЗМІ розрахований на три роки (2016-2018рр.). ЦЕДЕМ щомісяця оновлює інформацію про динаміку реформування преси на підставі Зведеного переліку об’єктів реформування, який веде Держкомтелерадіо.

Ми окремо слідкуємо за прогресом державних та комунальних видань (діаграма), адже ці два види преси є відмінними у виборі способів реформування і у прогресі реформування. Наприклад, державні друковані ЗМІ, на відміну від комунальних, можуть бути перетворені в офіційні друковані видання. Щодо темпів перетворення, то за два роки реформування незалежними стали 84% комунальних і лише 42% державних видань, на які поширюється дія Закону «Про реформування державних і комунальних друкованих ЗМІ». Станом на 1 липня 2019 року, з 761 видання, що підпадали під роздержавлення, реформовані 597, де 556 комунальних ЗМІ і 41 – державних.

Беззаперечним лідерами роздержавлення є Житомирська, Миколаївська, Волинська, області, де протягом 2016-2018 років вже реформувалось більше 95% друкованих ЗМІ. Високі темпи реформи продемонстрували також Полтавська, Кіровоградська, Хмельницька, Чернігівська та Чернівецька області.