Порядок денний РПР. Сесійний тиждень 6-11 червня

June 6, 2017

Головною темою цього тижня у парламенті має стати медична реформа. На її підтримку у вівторок вранці під стінами Верховної Ради зібралися громадські активісти з вимогою до депутатів дати старт реформі.

У питанні запуску реформи охорони здоров’я депутати мають ухвалити два законопроекти N6327 про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів та N6329 про внесення змін до Бюджетного кодексу України. Перший має на меті створення ефективного механізму фінансування надання медичних послуг і лікарських засобів через систему державного соціального медичного страхування. Зміни ж до Бюджетного кодексу дозволять розширити спектр видатків, які можуть фінансуватись з Державного бюджету України, включивши до нього нову програму фінансування медичного страхування, а також державні програми громадського здоров’я та заходи подолання загроз та наслідків надзвичайних ситуацій, які можуть мати негативний вплив на здоров’я населення (епідемії, спалахи інфекційних хвороб тощо).

Також на розгляд народних депутатів винесено два важливі законопроекти у сфері енергетики: законопроект N5598 про Фонд енергоефективності, який має стати довгостроковим механізмом державної підтримки населення для впровадження енергоефективних заходів. Концепція українського Фонду цілком відповідає кращим європейським практикам та досвіду, а також забезпечить виконання однієї із основоположних статей Директиви 2012/27/ЄС “Про енергоефективність”, яку Україна має транспонувати в національне законодавство до кінця цього року.

Другий енергетичний законопроект N6229 про забезпечення прозорості у видобувних галузях розроблено з метою надання громадськості доступу до повної та об’єктивної інформації щодо платежів суб’єктів господарювання, які здійснюють діяльність у видобувних галузях, а також для суспільного ознайомлення та обговорення питань, пов’язаних із використанням та управлінням державою та територіальними громадами корисними копалинами загальнодержавного значення.

Крім того, в порядку денному два інші законопроекти, рекомендовані РПР:

У сфері публічних закупівель законопроект N4738-д щодо здійснення моніторингу закупівель. Законопроект передбачає встановлення автоматичних індикаторів ризиків, що забезпечить можливість автоматично здійснювати вибір процедури закупівлі, що містить ознаки порушень законодавства у сфері закупівель, а також запроваджує вичерпний перелік підстав для проведення моніторингу закупівель. Разом з тим законопроект запроваджує обов’язкову публікацію інформації в електронній системі закупівель про початок і закінчення моніторингу, про результати його проведення, а також принцип не втручання контролюючого органу у процес проведення закупівель, що сприятиме не затягуванню процесу закупівлі.

У сфері децентралізації рекомендують експерти РПР прийняти законопроект N4773 про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо добровільного приєднання територіальних громад). У Бюджетному кодексі України пропонується визначити, що право на перехід на прямі трансферти з державним бюджетом, крім визначених наразі міст обласного значення, районних бюджетів та бюджетів, об’єднаних відповідно до Перспективного плану громад, мають також об’єднані відповідно до Закону територіальні громади, визнані у встановленому Законом порядку спроможними.

Більше про поридок денний на сайті РПР.

Матеріал опубліковано у виданні “Українська правда. Блоги“.