Бути екосвідомим – відповідально: пройшла нова дискусія в рамках проєкту “100 вчинків відповідальних громадян”

February 4, 2022

Команда Центру демократії та верховенства права продовжує серію онлайн-дискусій у рамках проєкту “100 ВЧИНКІВ ВІДПОВІДАЛЬНИХ ГРОМАДЯН”. 

1 лютого ми провели онлайн-дискусію на тему екології – одну із найбільш актуальних і вразливих сфер сьогодення. Спікери розповіли про власний досвід екологічних відповідальних вчинків і те, що відбувається у цій сфері в Україні й у світі. 

Лілія Моруга, представниця пермакультурного центру Крін-Кrin у місті Дніпро, вважає, що важливо навчитися відроджувати речі, давати їм друге життя, можливо вже в іншому вигляді. Тоді речі отримають новий сенс, а люди свідоміше використвуватимуть ресурси. 

Христина Рибачок, фахівчиня з екологізації інвестицій і міжнародна координаторка Bankwatch, зазначила, що зараз дійсно існує низка екологічних проблем: масова вирубка лісів, викиди транспортної системи міст, забруднення від агропромисловості (зокрема, тваринництва) тощо. Але ми все ще можемо звести до мінімуму забруднення планети, якщо ощадливіше використовуватимемо природні ресурси. “Адже саме від нас залежить майбутнє нашої планети”, наголошує спікерка. 

Артем Приходько, екоактивіст, поділився власним досвідом боротьби за збереження екосистеми річки у місті Харкові. Він зазначив, що підприємства часто нехтують своїм обов’язком усувати відходи від виробництва. На жаль, найбільше від цього страждає довкілля.

Катерина Левик, представниця мобільного додатку екодружніх вчинків “Кліматичні краплі”, вважає, що для розвитку екосвідомості серед громадян важлива взаємодія на всіх рівнях: громадськості, державного сектору, бізнесу тощо. На думку спікерки, дітям варто пояснювати основи екологічного ставлення до планети ще змалечку. І на власному прикладі показувати, наприклад, як сортувати сміття та чому це важливо. Також Катерина розповіла про особливості додатку “Кліматичні краплі” і що корисного для природи можна зробити завдяки йому. 

Ми запитали у спікерів про те, яку лепту вони вносять у розвиток екологічних проєктів свого рідного міста та України. Лілія Моруга розповіла, що на місці звалища будівельних відходів їй вдалося створити пермакультурний центр, де екологічними методами вирощують і підживлюють рослини. Тож на місці забрудненої ділянки на місці забруднення утворилася справжня екосистема, з різними рослинами та тваринами. Також спікерка поділилася своїми корисними звичками, як-от: використання шоперів (зокрема, екоторбинок), багаторазових чашок і власної апсайкл сумки та одягу. 

“Ми працюємо над захистом довкілля, впливаючи на прийняття рішень. Допомагаємо місцевим громадам захищати їхні права та довкілля, особливо якщо вони перебувають під впливом згубних інвестиційних проєктів”, розповідає Христина Рибачок. Спікерка наголошує, що місцевий активізм відіграє важливу роль у розбудові українського екоактивізму. 

Учасники онлайн-дискусії визначили такі відповідальні вчинки в контексті захисту довкілля: 

  1. Популяризувати сортування сміття, його переробку;
  2. Доцільно використовувати ресурси (воду, світло тощо); 
  3. Впливати на висвітлення екологічних проблем в ЗМІ;
  4. Проводити освітні кампанії на екологічну тему;
  5. Свідомо купувати й використовувати одяг;
  6. Зменшити вживання м’яса, продуктів тваринного походження;
  7. Купувати локальні та сезонні продукти;
  8. Розумне пересування (користуватися громадським транспортом, велосипедом, ходити пішки);
  9. Розвивати локальний активізм.

Ця публікація стала можливою завдяки щедрій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з Міжнародного Розвитку (USAID). Центр демократії та верховенства права був відповідальний за зміст публікації, але він не обов’язково відображає погляди USAID або Уряду США.