ЦЕДЕМ 15 років!



ЦЕДЕМ 15 років!
"Уже 15 років ми працюємо над тим, щоб робити Україну кращою. Наша організація має багато досягнень у дуже різних сферах. 1 лютого 2005 року було вкрай складно сформувати візію організації на 15 років вперед і вгадати, яким саме буде її розвиток. На зміну організації впливали як свідомі стратегії, так і випадкові обставини. Та найбільше на неї впливали люди, які своєю працею і натхненням створювали всі ці досягнення."

Тарас Шевченко
Директор ЦЕДЕМ, член Ради Коаліції РПР
Життєпис
2005 рік

Заснування Інституту Медіа Права
Українські медійні юристи Тарас Шевченко,
Ігор Розкладай та Тетяна Олексіюк заснували громадську організацію Інститут Медіа Права.
Перший етап роботи Інституту Медіа Права
Експерти працюють над розробкою закону про Суспільне, прозорістю медіа та виборів

Першими напрямами роботи нашої організації стали аналіз роботи медіа під час виборів та розробка "правил гри" для ЗМІ у цій сфері. Експерти Інституту Медіа Права в квітні 2005 року представили законопроект про Суспільне мовлення
Перша Літня школа медійного права
З 2005 року Інститут Медіа Права проводив тритижневий інтенсивний навчальний курс із юридичних та практичних аспектів регулювання роботи медіа для юристів.

Надалі вона стане міжнародною і проводитиметься щороку. За 15 наборів навчання пройдуть більше 300 медійних юристів з країн Європи та Азії.
2005–2008 роки

Становлення організації

У роки становлення організації експерти ІМП розробляли та адвокатували законопроекти, розбудовували імідж організації як аналітично-адвокаційного центру. І вже проводили тренінги для журналістів на судову, медійну та інші тематики.
2010 рік

Інститут Медіа Права серед засновників руху
"Стоп Цензурі"

ІМП серед засновників "Стоп Цензурі", ініціативи українських журналістів та медійних громадських організацій яка відстоювала свободу слова. У 2010-2014 роках Стоп Цензурі захищала журналістів від тиску та цензури у часи Віктора Януковича та підтримувала медійні реформи.

Інститут Медіа Права розпочинає проект "Київ без тютюнового диму"
ІМП підтримує здоровий спосіб життя та з 2010 року бореться з тютюнокурінням в Україні, втілюючи проект "Київ без тютюнового диму" у співпраці із Коаліцією громадських організацій "За вільну від тютюнового диму Україну!".
Юристи Центру були співавторами відповідних чинних українських законів.
2011 рік

Інститут Медіа Права став співавтором законопроекту про доступ і добився його ухвалення

Експерти ІМП є співавторами Закону "Про доступ до публічної інформації", який на момент ухвалення у 2011 році був визнаний одним із десяти найкращих у світі.

Відтоді наша команда надає особливого значення належній імплементації Закону через навчання держслужбовців і громадян, розвиваючи спільноту активістів у цій сфері та напрацьовуючи успішну судову практику.
Інститут Медіа Права співзаснував Рух ЧЕСНО
Громадський рух ЧЕСНО був започаткований групою активістів спільно з представниками партнерства «Новий Громадянин» у 2011 році – рівно за рік до чергових парламентських виборів в Україні. Його головною ідеєю став громадський контроль та очищення влади від недоброчесних депутатів. Згодом активісти Руху аналізуватимуть і діяльність Уряду.
2012 рік

Ухвалення антитютюнових законопроектів
За сприяння проекту "Київ без тютюнового диму" в Україні була законодавчо заборонена реклама сигарет та куріння в приміщенні закладів ресторанного господарства та інших громадських місцях. Юристи Центру були співавторами відповідних чинних українських законів.
2013-2014 роки

В Україні відбувається Революція Гідності
2014 рік

Створення Реанімаційного Пакету Реформ
Після зміни влади в Україні відкривається можливість для впровадження реформ. ІМП разом з організаціями-партнерами створюють коаліцію Реанімаційний Пакет Реформ, яка підтримує позитивні зміни у ключових суспільних сферах.
Створення Суспільного мовлення
Запуск суспільного в Україні відбувся завдяки ухваленню у 2014 році довгоочікуваного закону "Про суспільне телебачення та радіомовлення України", перший проект якого був розроблений та представлений фахівцями ІМП ще у 2005 році.
2015 рік

Стартував Відкритий Університет Реформ
Відкритий Університет Реформ (ВУР) – тримісячний освітній проект для молодих активістів про актуальні реформи в Україні.
Місія ВУР – навчання активної молоді для впровадження змін та реформування України. Випускниками проекту стали понад 300 учасників та вільних слухачів. Багато з них сьогодні працюють в громадському секторі, органах державної влади, міжнародних проектах та організаціях.

Наразі триває набір на 11 Відкритий Університет Реформ.
Стартувала Майстерня Активних Громадян
У 2015-2016 роках Інститут медіа права провів річну програму практичних тренінгів для активних громадян з різних куточків України з питань дієвих антикорупційних інструментів, практичних аспектів доступу до публічної інформації, антикорупційного законодавства та механізмів співпраці громадськості з антикорупційними органами, розслідувань та громадських кампаній
Створення Незалежної медійної ради з ініціативи ЦЕДЕМ
Незалежна медійна рада – громадський моніторинговий та консультативний орган у сфері медіа. НМР розглядає спірні ситуації щодо дотримання медійного законодавства, міжнародних стандартів висвітлення інформації у медіа, а також порушень норм журналістської етики.

Зокрема, експерти НМР готують висновки щодо дотримання стандартів під час виборів, розпалювання ворожнечі у медіа, введення глядачів у оману, зображення дітей у медіа.
2016 рік. Інститут Медіа Права стає Центром демократії та верховенства права
"Коли у 2005 році я разом із Тетяною Олексіюк та Ігорем Розкладаєм засновували Інститут Медіа Права, ми не думали, що згодом станемо однією з найпотужніших громадських організацій. І сьогодні у своїй діяльності ми реалізуємо суттєво ширші ініціативи, ніж медіа право. У партнерстві з громадськими і донорськими організаціями проводимо активну роботу в різних напрямках," – зазначив на презентації нової назви організації директор Центру демократії та верховенства права Тарас Шевченко


Центр демократії та верховенства права
2016 рік
Партнерство з Оксфордським університетом

Щорічно ЦЕДЕМ проводить для країн Північно-Східної Європи регіональний раунд студентських змагань із медійного права Price Media Law Moot Court Competition. Експерти Центру виступають суддями змагань в Оксфордському університеті.
2016
Початок реформи роздержавлення друкованих ЗМІ

Після ухвалення законопроекту, експерти ЦЕДЕМ слідкували за ходом реформи, консультували редакції щодо юридичних та практичних аспектів перетворення, розробляли та адвокатували зміни до законодавства, співпрацювали з державними органами, редакторами та журналістами реформованих видань.
ЧЕСНО. Фільтруй суд!
Запуск кампанії ЧЕСНО. Фільтруй суд!

У 2016 році Центр демократії та верховенства права в рамках Руху ЧЕСНО ініціював та реалізує кампанію ЧЕСНО. Фільтруй суд!, спрямовану на активізацію суспільства задля очищення суддівських лав від недоброчесних суддів та утвердження справедливого суду в Україні.
Запуск Кампанії "За безпечні дороги"
Мета Кампанії – знизити кількість загиблих та травмованих на дорогах України. Для цього ми адвокатуємо зміни у державній політиці у сфері безпеки дорожнього руху та проводимо інформаційно-просвітницькі кампанії.

Зокрема, щодо збільшення рівня користування ременями безпеки та дитячими автокріслами, та за зменшення надмірної швидкості і користування мобільними телефонами за кермом.
2017 рік
Угода про асоціацію між Україною та Європейським Союзом
Угода про асоціацію між Україною та Європейським Союзом.
У 2014 році було підписано та ратифіковано Угоду про асоціацію з ЄС, яка вступила в силу 1 вересня 2017 року. Підписання Угоди змінив напрям зовнішньої політики України на зближення з європейськими країнами.
2018 рік
Запуск освітнього проекту
"Школа адвокації ЦЕДЕМ"
Школа адвокації – це освітній проект ЦЕДЕМ для людей з активною громадянською позицією, представників громадських організацій та рухів, які мають базовий досвід адвокаційної діяльності й зацікавлені у поглибленні своїх знань та подальшій роботі у сфері адвокації. Навчання на школі проходить двічі на рік.
Соціальний проект "Пом'яті, але живі"
Напередодні новорічних свят у рамках Кампанії "За безпечні дороги", ми ініціювали соціальний проект "Пом'яті, але живі", що закликає водіїв та пасажирів користуватись паском безпеки. У проекті взяли участь співачки Оля Полякова, Надя Дорофєєва, Даша Астаф'єва, TAYANNA і Michelle Andrade, телеведучі Володимир Дантес, Олександр Педан та Тімур Мірошниченко.

Під час фотосесії українські зірки позували у пом'ятих сукнях та сорочках, показуючи, що навіть у передсвятковій лихоманці краще пристeбнутися в автівці і пом'яти одяг, аніж ризикувати життям. Саме ця причина входить у ТОП 10, чому водії та пасажири не хочуть використовувати пасок безпеки.
2019 рік
ЦЕДЕМ став довіреним партнером Facebook в Україні
У лютому 2019 року ЦЕДЕМ став довіреним партнером Facebook в Україні.
У вересні 2019 року компанія Facebook розробила хартію Глобальної дорадчої ради соцмережі в рамках підготовки до запуску цього органу. Для створення Хартії компанія провела ряд регіональних обговорень – у них, зокрема, брав участь юрист Центру демократії та верховенства права Ігор Розкладай. У лютому 2020 року експерти ЦЕДЕМ представли проект рекомендацій для Facebook.
Школа комунікацій в громадському секторі
8 листопада 2019 року ми провели першу Школу комунікацій в громадському секторі. Школа комунікацій – це безкоштовний інтенсивний навчальний курс для комунікаційників, які працюють або хочуть працювати в громадському секторі, прагнуть посилити свої знання і навички побудови довготривалих комунікаційних стратегій та реалізації успішних комунікаційних кампаній.
Ми отримали більше 130 заявок на участь.
Відкритий Універсітет Реформ для помічників народних депутатів
25 листопада 2019 року відкрив свої двері ВУР для помічників народних депутатів.
Упродовж чотирьох тижнів помічники ознайомлювалися з ключовими українськими реформами та спілкувалися з експертами-практиками у сферах реформ. 46 помічників народних депутатів отримали знання про актуальні реформи в Україні

Це перший Відкритий університет реформ для помічників народних депутатів України і ми отримали багато позитивних відгуків!
13 грудня 2019 року відбувся експертний форум, головною темою якого стала взаємодія держави та соціальних медіа для реагування на медійні виклики у мережі Інтернет.
Cічень 2020
Запуск нового сайту
Ми вклали у нього багато сил і часу. На нашому сайті новий дизайн, зручний інтерфейс мобільної версії сайту, історії успіху за 15 років роботи команди, детальніше про напрямки роботи ЦЕДЕМу та проекти, над якими ми працюємо.
Січень 2020
Онлайн-гра "Вижити в Інтернеті – місія (не)здійсненна"
Команда ЦЕДЕМ розробила онлайн-гру "Вижити в Інтернеті – місія (не)здійсненна", у якій зібрані питання, що виникають у користувачів соціальних мереж та на просторах Інтернету. Кожен охочий може грати від імені різних персонажів: користувача, блогера чи журналіста, а також можна почати заново або обрати нового героя.

© CEDEM. All rights reserved
February 3, 2020