Не Клопотенком єдиним: 5 історій відповідальних вчинків

May 6, 2022

Сортуй, прибирай, допомагай: як активісти прагнуть зробити прості відповідальні вчинки модним трендом.

“Кожен може допомогти на своєму місці”, – раніше це було просто гасло, а зараз – один з уроків війни.

Адже тисячі українців, які не стали до лав ЗСУ, стають волонтерами, аби допомагати армії та переселенцям, донатять армії та благодійним фондам, евакуюють людей до безпечних місць чи допомагають літнім сусідам.

І хоча зусилля кожного можуть здаватися незначними (звідси у нас синдром “я роблю замало”),  але коли тисячі людей об’єднуються навколо спільної справи – маємо потужний результат.

Втім, цей же принцип чудово працює у мирний час – і допомагає змінювати країну на краще. Хоча нерідко люди цього не усвідомлюють.

Аби показати, як кожен на своєму місці може бути відповідальним та корисним, Центр демократії та верховенства права зібрав кілька яскравих історій на різні теми: від інклюзії та обідів.

🟩Історія перша, інклюзивна

Чернівчанка Оксана Драчковська перетворилася на експертку з інклюзивного простору та дитячу письменницю завдяки сину – хлопчик має інвалідність. Аби її дитина росла у світі без бар’єрів – у всіх сенсах цього слова, Оксана стала лідеркою думок – щоб її голос був почутим. Її книга «Зайчик-нестрибайчик» є хітом літературного дитячого світу.

Інклюзивність не повинна бути розкішшю, вона має стати реальністю.

Які вчинки невдовзі можна буде робити задля розвитку інклюзивності?

  • долучитись до відбудови міст із зручною інклюзивною інфраструктурою;
  • моніторити доступність інфраструктури свого міста;
  • звертатись до органів державної влади з вимогою встановлення пандусів.

🟩Історія друга. Спорт із українським корінням

В Луцьку його знають всі! Бо він є рушієм відродження українських традицій – Роман Ковальчук, тренер та засновник спортивного клубу «Герць», що навчає юнаків та дівчат козацького бойового мистецтва. Реабілітолог за професією, Роман відданий своїй справі і сьогодні – клуб продовжує працювати і навчати дітей.

Як відбувається долучення до українських спортивних традицій, можна переглянути у відео.

Підтримати ж українські традиції може кожен:

  • перейти у спілкуванні на українську;
  • читати книжки українських авторів;
  • дивитися українське кіно.

🟩Історія третя. Коли Ботаніка – це круто!

Він не той учений, що днями й ночами сидить в своїй лабораторії за стосами паперів, із мікроскопом на робочому столі. Олексій Коваленко зміг перетворити відділ ботаніки Науково-природничого музею України на крутий і сучасний – з об‘ємними гербаріями та крутими авторськими екскурсіями про хижих рослин та динозаврів. А ще, Олексій блогер і письменник! Він веде власний ютуб-канал і випустив у друк дві книги про ботаніку.

🍀 Для того, щоб відпочити з користю, дивіться Довколоботаніка на ютубі.

🌿 І тепер ви точно знаєте яку музейну екскурсію треба додати у свій список бажань.

🟩Історія четверта. Не Клопотенком єдиним

Шеф-кухар та власник 7-ми ресторанів Женя Михайленко готує та розвозить їжу для хлопців і дівчат із ТРО. Не маючи броні, Женя кожного дня ризикує, але продовжує готувати сніданки, обіди й вечері для захисників міста. А також 2 своїх ресторани він віддав під бомбосховища.

Зверніть увагу, на тих хто поруч:

  • допоможіть літнім сусідам продуктами та ліками;
  • пригостіть вечерею друзів;
  • або спробуйте приготувати хліб – і для себе, й для близьких, а може й для ТрО.

🟩Історія п‘ята. Коли вчитися захоче кожен!

Він мегакрутий синхронний перекладач, що живе та працює закордоном. А ще він Українець, який любить свою Батьківщину. Під час війни Михайло Хохлович створив онлайн-школу із вивчення англійської для дітей, що змушені були виїхати закордон – так Михайло допомагає своїй країні. Безкоштовні заняття із найкращими викладачами та носіями англійської мови, та безліч інших цікавих предметів.

Переконані, в такій школі із такими професіоналами мріє навчатися кожна дитина!

📚 Якщо ви щось добре вмієте, використайте ці знання та вміння трохи й для потреби інших, адже зараз це так важливо!

Якщо вас надихнули герої історій і ви вже готові вирушати творити відповідальні вчинки самі, затримайтеся буквально на хвилинку.

Кожен день героїчної боротьби Україно додає нові історії відповідальних вчинків і, можливо, саме котрась із них знайде найбільший відгук у вашому серці.