ЦЕДЕМ презентує Аналітичний огляд щодо діяльності громадянського суспільства на захист громадських активістів та правозахисників в Україні

May 7, 2020

Центр демократії та верховенства права разом з адвокатом Дмитром Мазурком підготував Аналітичний огляд щодо діяльності громадянського суспільства на захист громадських активістів та правозахисників в Україні, в рамках проєкту «Ініціативна секторальної підтримки громадянського суспільства України». 

Даний документ представляє узагальнену інформацію про діяльність правозахисних організацій, коаліцій (платформ, ініціатив тощо), що здійснюють судовий захист та надають адвокаційну підтримку громадським активістам та правозахисникам, які зазнають нападів та переслідувань через свою діяльність в Україні, джерела їхнього фінансування та приклади спільних дій на захист прав людини.

Загалом, автори огляду знайшли інформацію про 103 правозахисні організації та 14 коаліцій (платформ, ініціатив тощо), діяльність яких пов’язана із захистом прав людини. Цей перелік не є вичерпним. Мапу гравців правозахисного середовища створили юристка ЦЕДЕМ Діана Наливанна та заступниця директора ЦЕДЕМ Олеся Холопік.

Інформація, відображена в цьому звіті, формувалась лише з відкритих джерел. З одного боку, це вплинуло на обсяг інформації, яку вдалось виявити та проаналізувати. З іншого, — автори сподіваються таким чином показати, як громадські та інші організації розповідають про себе, сформувати незалежне уявлення про їхню роботу.

Створення Аналітичного огляду щодо діяльності громадянського суспільства на захист громадських активістів та правозахисників в Україні дало змогу побачити, що  незначна частина правозахисних організацій системно розповідає про свою діяльність, оновлює дані про свої проєкти та джерела фінансування, здійснює стратегічний судовий захист та надає адвокаційну підтримку своїм колегам в разі утиску. 

Ознайомитися з повним текстом Аналітичного огляду щодо діяльності громадянського суспільства на захист громадських активістів та правозахисників в Україні можна за посиланням (українська версія).

У випадку, якщо вам відома додаткова інформація про правозахисні організації, або якась інформація потребує виправлення чи уточнення, будь ласка, напишіть на електронну скриньку: diana.nalyvanna@gmail.com.

Цей Аналітичний огляд став можливим завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (АМР США) в межах проєкту «Ініціативна секторальної підтримки громадянського суспільства України». Центр демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) несе повну відповідальність за зміст, який може не відображати поглядів АМР США або Уряду Сполучених Штатів Америки.