Антимонопольний комітет провів зустріч щодо перевірки надання архівами платних послуг

February 4, 2019

30 січня 2019 року Антимонопольний комітет України (далі – АМКУ) провів зустріч з представниками Державної архівної служби та громадськістю щодо проблемних питань, які виникають під час надання архівними установами платних послуг.

Зустріч була проведена в рамках перевірки Державної архівної служби України та архівних установ, що належать до сфери її управління, щодо дотримання ними вимог законодавства про захист економічної конкуренції під час надання платних послуг.

Як зазначено на сайті АМКУ, перевірку розпочато у зв’язку з зверненнями громадських організацій, науковців та дослідників, які користуються послугами архівних установ. Заборона копіювання власними технічними засобами документів, зокрема, великих форматів (більше А4) була основним проблемним питанням, яке піднімалося у зверненнях. Така заборона передбачена змінами, внесеними у червні 2018 року до Порядку користування документами національного архівного фонду, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від19.11.2013 № 2438/5. Крім того, заявники зазначали про факт надання архівними установами послуги «надання документів для копіювання», при відсутності її у Переліку платних послуг, які можуть надаватися архівним установами, що утримуються за рахунок бюджетних коштів, затвердженого постановою КМУ від 07.05.1998 № 639 (в редакції постанови КМУ від14.03.2018 № 175).

Зокрема, дослідники та користувачі послуг архівних установ вказували у зверненнях на неможливість замовлення копіювання документів національного архівного фонду у рамках взаємодопомоги (peer 2 peer) або у підприємця, який спеціалізується на пошуку та копіюванні архівних документів.

За результатами цієї зустрічі АМКУ підготує відповідні рекомендації.

Нагадаємо, раніше ЦЕДЕМ поширив спільну заяву щодо обмежень у архівній сфері. Наразі понад 800 науковців, істориків, активістів, а також 52 громадські організації підписали цю заяву.   

Джерело: http://www.amc.gov.ua/amku/control/main/uk/publish/article/147248