ЦЕДЕМ провів експертну дискусію щодо банківського обслуговування ОГС

January 20, 2023

Центр демократії та верховенства права 19 січня провів закриту експертну дискусію “Проблеми банківського обслуговування ОГС та шляхи їх вирішення”.

В заході взяли участь представники громадського сектору, Держфінмоніторингу, Незалежної асоціації банків України, представник Офісу Ради Європи в Україні, представники офісів народних депутатів України та найбільших банків України – ПриватБанку і Ощадбанку.

Підставою для дискусії стали частіші випадки блокування банками рахунків та транзакцій громадських та благодійних організацій через заходи фінансового моніторингу. 

Дискусія була жвавою і тривала більше двох годин замість запланованих півтора. Представники громадського сектору поділились кейсами блокування їхніх фінансів банками через посилені заходи фінансового моніторингу. 

Однією з найбільш розповсюджених причин була перевірка засновників організацій, якої вимагає законодавство, але, на думку громсектору, вона є абсолютно безсенсовною, бо засновники ГО та БО втрачають будь-які повноваження та вплив на діяльність організації з моменту її державної реєстрації. Також часті кейси блокування рахунків або транзакцій організаціям, які працюють на деокупованих територіях або на лінії фронту. 

Розуміючи тиск відповідальності, передбаченої НБУ за неналежну перевірку клієнтів (серед іншого, великих штрафів, позбавлення ліцензії), в умовах яких банки здійснюють фінансовий моніторинг, учасники дискусії все ж дійшли спільної точки зору, що проблеми може вирішити зміна до законодавства, яке регулює здійснення заходів фінансового моніторингу банками, зокрема положень Додатків 7 та 19 Постанови Правління Національного банку України № 65. 

Тож, за результатами дискусії було вирішено підготувати ряд пропозицій та матеріалів  від ОГС та направити їх на розгляд Національного банку України. Також було вирішено додатково організувати зустріч щодо пошуку шляхів вирішення проблем організацій, які працюють на деокупованих територіях або на лінії фронту.

Експертна  дискусія  проводилася  в  межах  проєкту  «Ініціатива  секторальної  підтримки громадянського суспільства України», який реалізується ІСАР Єднання у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ). 

Експертна дискусія проводилась в межах серії публічних заходів, спрямованих на покращення банківського обслуговування  організацій громадянського суспільства (ОГС) та лібералізації законодавства щодо викликів у сфері безпеки їхньої діяльності, які пов’язані з санкційною політикою, та законодавством у сфері боротьби з відмиванням брудних грошей та фінансуванням тероризму.