Бюджет-2023: видатки на Суспільне та інші інформаційні сфери

December 1, 2022

03 листопада 2022 року Верховна Рада України прийняла Державний бюджет України на 2023 рік.

Той факт, що Україна з 24 лютого 2022 року перебуває у стані повномасштабної війни, не може не впливати на показники видатків на 2023 рік, які у деяких сферах суттєво зменшились. Така зміна не оминула і суспільного мовника. Відповідно до Закону України “Про Державний бюджет України на 2023 рік”, бюджетна програма “Фінансова підтримка Національної суспільної телерадіокомпанії України (НСТУ)” на 2023 рік передбачає фінансування у розмірі 1,5 млрд грн.

Скільки мав отримати суспільний мовник?

У статті 14 Закону України “Про Суспільне телебачення і радіомовлення” визначено, що держава повинна забезпечувати належне фінансування НСТУ, яке становить не менше 0,2 відсотка видатків загального фонду Державного бюджету України за попередній рік.

Розмір видатків загального фонду Державного бюджету України за попередній 2022 рік становить  2, 6 млрд грн. Тож у 2023 році Суспільне мало б отримати 5,2 млрд грн.

Сума, яка передбачена Державним бюджетом України на 2023 рік у розмірі 1,5 млрд грн., становить лише 28,7% від обсягу фінансування, гарантованого законодавством. Тож у відсотковому співвідношенні сума недофінансування Суспільного – дійсно суттєва, навіть для обставин сьогоднішнього дня. Для порівняння, у 2022 році фінансування Суспільного передбачалося у розмірі 1,87 млрд грн, що складало 77,8% від гарантованого законом мінімуму. 

З моменту створення у 2017 році Суспільне жодного року не отримало повну суму фінансування в рамках мінімальної гарантії, передбаченої законом. Очевидно, що фактор війни впливає на всю культурну і аудіовізуальну сферу, проте варто нагадати, що нинішня ситуація є винятком, а не сумним правилом. Фінансування у повному обсязі має відновитися одразу після закінчення війни. 

Скорочення видатків, на жаль, також відбувається в інших сферах, що стосуються інформаційної та культурної політики держави. 

Фінансування Українського культурного фонду

На забезпечення функціонування Українського культурного фонду, у тому числі заходи Фонду з підтримки проєктів, передбачені видатки у розмірі 206,7 млн грн. Для порівняння, в 2022 році ця сума складала 700,3 млн грн. Тобто фінансування Українського культурного фонду скоротилося більше ніж в три рази. 

Водночас, треба пам’ятати про те, що в умовах війни Український культурний фонд проводить активну роботу з підтримки української культури та сприяє фіксації воєнних злочинів росії, для чого запустив інтерактивну мапу руйнувань. Звісно, ці напрями потребують належного та достатнього бюджетного фінансування.

Видатки на державні стипендії видатним діячам інформаційної галузі

Видатки на державні стипендії видатним діячам інформаційної галузі, дітям журналістів, які загинули (померли) або яким встановлена інвалідність у зв’язку з виконанням професійних обов’язків та премій в інформаційній галузі, становлять 3,4 млн грн. Для порівняння, в 2022 році видатки на фінансування цих стипендій становили 4,4 млн грн. 

Сьогодні, в умовах повномасштабної війни, ця бюджетна програма набула особливо важливого значення. Лише станом на травень 2022 року росія скоїла 243 воєнних злочини проти журналістів та медіа в Україні. 

Тож цю бюджетну програму слід належно фінансувати і в умовах війни. Держава має заохочувати професійну діяльність представників інформаційної галузі. Адже без них неможлива свобода слова, вільний обіг інформації та інформаційний простір, захищений від негативного зовнішнього впливу. Такі цілі є невід’ємними елементами демократичного суспільства. А їх досягнення, на жаль, сьогодні йде поруч із небезпекою для життя та здоров’я журналістів. 

Фінансування заходів з питань європейської та євроатлантичної інтеграції в інформаційній сфері

Заходи з питань європейської та євроатлантичної інтеграції в інформаційній сфері  –  надзвичайно актуальна бюджетна програма в контексті розвитку нашого суспільства, на яку в 2023 році виділено 5,4 млн грн. Зовсім інша сума була передбачена в 2022 році, коли фінансування цього напрямку становило 40 млн грн.

Проведення інформаційної політики є неодмінною умовою розвитку європейських цінностей у суспільстві. Так, дійсно, український законодавець має прийняти низку законів та провести ряд реформ, які наблизять Україну до європейського та євроатлантичного простору. І така інтеграція дуже важлива, адже є юридичною гарантією нашого прагнення доєднатися до ЄС та НАТО. 

Втім, для інтеграції значення мають як юридичні гарантії, так і загалом підвищення рівня поінформованості широких верств населення про можливості та перспективи членства України в ЄС та НАТО. Це саме та просвітницька діяльність, яка надасть суспільству розуміння, куди ми рухаємося та на які цінності маємо орієнтуватися. 

Висновки

Забезпечити належне фінансування Суспільного та культурної сфери, особливо в умовах війни – важливе завдання для суспільства, що рухається у напрямку європейського та євроатлантичного простору та для держави, котра відстоює своє право на існування та розвиток.

Очевидно, що Державний бюджет на 2023 рік передбачає більші видатки на виплату пенсій, на Фонд ліквідації наслідків збройної агресії, а також на пільгові кредити для внутрішньо переміщених осіб тощо. Належне фінансування цих сфер є критично важливим для допомоги суспільству.

Водночас, недофінансування інформаційної та культурної сфер створює ризик: цим може скористатися російська пропаганда для впливу на українське суспільство.