Долучайтеся до фіксації воєнних злочинів Росії проти туристичної інфраструктури України – це допоможе її відновити!

April 12, 2022

Військове вторгнення Росії супроводжують численні воєнні злочини, у тому числі знищення чи руйнування пам’яток культури та архітектури, історичних будівель України – таких уже понад 150. ЦЕДЕМ раніше розповідав про інтерактивну мапу руйнувань, яку запустив Український культурний фонд та збір доказів, який наразі триває.

Проте руйнувань зазнає і туристична інфраструктура, рекреаційні комплекси України. Ще у березні бойові дії велися на території 900 об’єктів природно-заповідного фонду, що становлять близько третини площі природно-заповідного фонду України. З того часу неодноразово обстріляний Миколаївський зоопарк, знищені Фельдман Екопарк у Харківській області, ландшафтний парк “Добропарк” під Києвом та багато інших місць.

Такі кроки агресора суперечать І Протоколу до Женевських конвенцій від 12 серпня 1949 року, який стосується захисту жертв міжнародних збройних конфліктів, прийнятого у 1977 році. При веденні воєнних дій І Протокол вимагає захищати природне середовище від широкої, довгочасної і серйозної шкоди, забороняє методи чи засоби ведення війни, які мають на меті або можуть призвести до заподіяння такої шкоди. 24-й Принцип Декларації Ріо про навколишнє середовище та розвиток також декларує, що війна є руйнівною для сталого розвитку. Тому держави повинні поважати міжнародне право, що забезпечує захист довкілля під час збройного конфлікту.

Збір та документування заподіяної шкоди та воєнних злочинів розпочало Державне агентство розвитку туризму.

Як зафіксувати та передати інформацію про злочин:

1) переконайтеся, що перебуваєте у безпеці, а передача інформації, фото-, відеозйомка не становить для Вас загрози;

2) відкрийте спеціальну форму за посиланням: https://bit.ly/3NV001o;

3) зазначте назву пам’ятки чи об’єкту, вкажіть область та адресу її розташування;

4) визначте статус об’єкту відвідування, завдану шкоду, дату пошкодження чи руйнування, а також ширший опис;

5) завантажте фото-, відеоматеріали на підтвердження;

Будьте готові залишити свої персональні дані: ПІБ, телефон та інші контакти.

Чому це важливо:

Зібрана інформація та свідчення – докази для Міжнародного кримінального суду, які допоможуть притягнути воєнних злочинців до відповідальності. Зібрані дані також стануть основою для формування інвестиційного плану для подальшого відновлення України.