ЦЕДЕМ провів експертну зустріч “Банківські послуги для НПО: як збільшити синергію”

November 24, 2023

Продовжуючи ініціативу, яка виникла в ході експертної дискусії “Міжнародне фінансування організацій громадянського суспільства: виклики банківського обслуговування, спричинені війною”, ЦЕДЕМ працює над створенням майданчика для обміну досвідом і діалогу між українськими й іноземними банками за принципом “рівний рівному” у питаннях банківського обслуговування НПО із залученням зацікавлених НПО для врахування їх інтересів.

Так, 8 листопада 2023 року ЦЕДЕМ провів експертну зустріч Банківські послуги для НПО: як збільшити синергію за участі представників українських банків, організацій громадянського суспільства, експертів міжнародних організацій та нідерландського банку ABN AMRO. 

В ході зустрічі були обговорені питання врахування інтересів неприбуткових організацій (НПО) при розробці банківських послуг та продуктів. Зокрема, йшлося про таке:

  1. В українських банків є комерційна зацікавленість у обслуговуванні НПО. Водночас, банки мають розуміти і враховувати особливості законодавства, яке регулює діяльність ГО та БО, та відійти від презумпції, що НПО є механізмом для відмивання коштів. ГО та БО працюють на суспільне благо, тому важливо, щоб кошти швидко надходили на пріоритетні напрями, до кінцевого споживача: військовим, на гуманітарну допомогу тощо.
  2.   З огляду на дедалі більшу зацікавленість банків у обслуговуванні НПО, є відчутна потреба в рекомендаціях Національного банку щодо можливості розширення переліку банківських послуг, які можуть надаватись НПО з урахуванням існуючих критеріїв ризиковості та вимог щодо застосування ризик-орієнтованого підходу. Втілюючи свою проєктну діяльність, НПО залучають значне фінансування, зокрема й міжнародне, спрямовуючи його на підтримку населення, військових та відновлення країни. Тож виникає необхідність розширити їхні спроможності управляти цими ресурсами та ефективно їх використовувати. При цьому важливою є позиція НБУ як регулятора, коли йдеться пропрактичну реалізацію та впровадження нових видів послуг з урахуванням  нормативних вимог та інших значних аспектів роботи банків. 
  3.   НПО в Україні нині стикаються із рядом серйозних проблем у сфері банківського обслуговування, серед яких:
  • Відсутність можливості залучати кредитне фінансування;
  • Відсутність послуг інкасації коштів для благодійних організацій;
  • Ускладнене отримання міжнародних переказів із країн ЄС, зважаючи на обмежувальні заходи.
  1. Варто враховувати іноземний досвід. Він є дорожньою картою, що допомагає об’єднати теорію та практику іноземних та українських банків щодо обслуговування НПО. Зокрема, коли йдеться про визначення критеріїв прийнятності операцій, механізмів спрощеного надання документів з боку НПО та аналізу банками цих документів.

На зустрічі також були озвучені пропозиції для удосконалення співпраці банків та НПО з огляду на досвід Нідерландів:

  1. Створення робочої групи: Співпраця між органами державної влади, регулятором, банками та громадським сектором для системного діалогу. Важливими аспектами є регулярність таких зустрічей та бажання отримати знання про фактичні ризики, присутні в секторі.
  2. Спільне визначення критеріїв ризиковості. Регулятор, банки та громадський сектор мають колективно визначити конкретні фактори зниження/підвищення ризиків взаємодії.
  3. Адаптація та публікація порталу для НПО. Створення онлайн-порталу для неприбуткових організацій, який би інформував про нормативно-правові акти у сфері протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму. Завдяки порталу доступною б стала інформація про те, як банки проводять оцінку ризиків у сфері ПВК/ФТ. Вона допомогла б НПО розглянути заходи для зниження (потенційних) ризиків. 

Такі заходи дозволять побудувати і розширити співпрацю громадського сектору, банків та Національного банку України. Адже саме міжгалузевий діалог допоможе визначити: де ОГС можуть самостійно зменшити ризики своєї операційної діяльності, а де банкам і регулятору потрібно випустити роз’яснення, аби захистити права споживачів банківських послуг.

Експертна зустріч проведена в межах проєкту “Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України” який реалізується ІСАР Єднання у партнерстві з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та ЦЕДЕМ завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID).