ЦЕДЕМ провів вебінар про нову Методологію визначення КБВ і зміни для організацій громадянського суспільства

November 22, 2023

У жовтні 2023 року набрала чинності нова Методологія визначення юридичною особою кінцевого бенефіціарного власника (далі – КБВ). Ця Методологія впроваджена задля створення ефективної системи розкриття інформації про кінцевих бенефіціарних власників та удосконалення процесу визначення юридичними особами КБВ. Потреба у розробці правил визначення КБВ та наданні інформації про бенефіціарів виникла внаслідок виконання Україною вимог Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, а також імплементації Міжнародних стандартів фінансового моніторингу від FATF в законодавство України.

17 листопада 2023 року ЦЕДЕМ зібрав представників громадських організацій, експертів та представників владних структур для обговорення специфіки нової Методології.

Модераторкою вебінару виступила Марія Полоз, юристка ЦЕДЕМ. Спікерами події стали:

  • Анна Ісічко, заступниця директорки ЦЕДЕМ; 
  • Денис Хохлов, начальник управління фінансового моніторингу Департаменту забезпечення координаційно-моніторингової роботи Міністерства фінансів України; 
  • В’ячеслав Хардіков, директор Департаменту державної реєстрації Міністерства юстиції України.

Під час заходу експерти висвітлили ряд ключових питань. Зокрема, вони обговорювали значення Методології визначення кінцевих бенефіціарних власників для України та її вплив на діяльність організацій громадянського суспільства. Спікери розглянули процедури визначення кінцевих бенефіціарних власників для громадських об’єднань та благодійних організацій згідно з новою Методологією. Окрему увагу приділили проблемі призупинення банківського обслуговування організацій громадянського суспільства.

Запис вебінару доступний за посиланням: 

Подія організована в межах проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України», що реалізується ІСАР Єднання у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку.