Україна підписала першу в історії міжнародну декларацію про безпечне використання штучного інтелекту

November 3, 2023

1 листопада у Великій Британії розпочався перший в історії міжнародний саміт щодо безпеки штучного інтелекту – AI Safety Summit. Під час нього Україна підписала “Декларацію Блетчлі” – документ, головна мета якого активізувати міжнародну співпрацю у дослідженні сфери безпеки штучного інтелекту (ШІ). 

Відповідно до нього держави-учасниці мають співпрацювати для подолання ризиків ШІ та сприяти тому, щоб його проєктували, розробляли, запускали та використовували у безпечний спосіб (коли ШІ  орієнтований на людину, надійний і відповідальним). Це стосується і державних послуг, таких як охорона здоров’я та освіта, продовольчої безпеки, науки, енергетики, біорізноманіття та клімату. 

Розробники тих систем ШІ, які є надзвичайно потужними та потенційно шкідливими, мають забезпечити прозорість та підзвітність їхніх планів моніторингу, вимірювання та пом’якшення шкідливих наслідків. 

Серед ризиків ШІ виокремили: 

  • потенційне навмисне неправильне використання: наприклад, коли системи ШІ застосовують для шахрайських дій; 
  • ненавмисні проблеми контролю, пов’язані з узгодженням із наміром людини: наприклад, проблеми в роботі системи ШІ, яка модерує коментарі на веб-сайті.

Особливу увагу цим ризикам приділяють у сфері кібербезпеки та боротьби з дезінформацією. Для їх подолання мають здійснюватись такі заходи:

  1. Виявляти безпекові ризики ШІ;
  2. Розробляти політики, орієнтовані на такі ризики, для забезпечення безпеки. Вони включатимуть в себе: підвищення прозорості гравців ринку систем штучного інтелекту, встановлення показників оцінки, формування інструментів для перевірки безпеки, сприяння розвитку можливостей державного сектору та наукових досліджень у сфері ШІ.

Щоб реалізувати завдання, визначені в Декларації, держави-члени будуть співпрацювати для сприяння науковим дослідженням безпеки ШІ. Зокрема, проводити міжнародні форуми, присвячені питанням безпеки ШІ. Як результат, буде забезпечено співпрацю та обмін думками усіх зацікавлених сторін: зокрема країн, учасників міжнародних форумів, інших ініціатив, компаній, громадянського суспільства та наукових кіл. Разом з цим, таке співробітництво має бути спрямоване на формування політик зміцнення розвитку ШІ, які можуть допомогти країнам, що розвиваються. 

Згідно Декларації, держави повинні враховувати важливість проінноваційного та пропорційного управління та регуляторного підходу, що має дати можливість врахувати всі ризики ШІ. Для цього держави можуть класифікувати чи категоризувати ризики на основі національних обставин і застосовної правової бази.

Як актуальний елемент співпраці учасники відзначили формування спільних принципів та кодексів поведінки – тобто договорів, що мають сприяти функціонуванню безпечного ШІ.

Георгій Дубинський, заступник Міністра цифрової трансформації України, який представляв Україну на саміті, зазначив:

“Ми маємо слідувати світовим трендам розвитку інновацій. Коли йдеться про кібербезпеку, ШІ може як значно підвищувати захищеність систем, так і спрощувати процес проведення кібератак і робити їх більш успішними. Важливо знайти баланс між регулюванням цієї технології, при цьому не зупиняючи її розвиток”.

Нова зустріч очікується у 2024 році.