До Міжнародного дня підтримки жертв катувань: які організації допомагають українцям

June 26, 2022

26 червня 1987 року набула чинності “Конвенція проти катувань і інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження та покарання”. Вона стала міжнародним інструментом захисту прав людини проти будь-яких тортур за будь-яких умов та обставин. А 26 червня стало Міжнародним днем підтримки жертв катувань. 

Тортури і катування – явища, що заподіюють людині муки й біль, незалежно від обставин і цілей, незалежно від того, чи закінчується покарання цією процедурою чи за нею слідує смерть. Катування є однією з найбільш серйозних форм нападу на психічну та фізичну цілісність людини. 

Застосування тортур підлягає універсальній забороні за міжнародним правом. І в ситуаціях, коли такі дії вчинені та пов’язані зі збройним конфліктом, вони становлять склад воєнного злочину. 

На долю українського народу випало багато випробувань, і катування, знущання та нелюдське поводження з нашими громадянами тривають і під час повномасштабного вторгнення Російської Федерації. Дедалі більше військових (а також цивільних українських громадян), яких вдається звільнити, свідчать про катування, допити, погрози, побиття, введення невідомих препаратів, зґвалтування та інші звірства, вчинені представниками держави-агресора. Також маємо свідчення, що тортури переживають українські політичні в’язні, незаконно поневолені РФ.

Попри те, що в Україні поки не існує державних цільових програм опіки постраждалими від тортур та нелюдського поводження, працює велика кількість українських та міжнародних організацій, які надають медичну, психологічну та соціальну підтримку. 

“Україна без тортур” — організація, метою якої є розбудова мережі моніторів національного превентивного механізму з числа громадських активістів; покращення умов перебування та зменшення випадків катувань людей, які перебувають в місцях несвободи; просування стандартів належного ставлення. 

Громадська організація “Блакитний птах” спеціалісти організації надають комплексну соціально-психологічну і правову підтримку людям, які пережили полон, членам їх сімей, сім’ям зниклих безвісти і загиблих.

HealthRight International (“Право на здоров’я”) — забезпечують доступ до лікування потерпілих від катувань (покращення стану, зменшення симптомів посттравматичного стресового розладу). Окрім цього, представництво працює з родинами потерпілих.

Міжнародний медичний реабілітаційний центр надають безоплатну медичну та реабілітаційну допомогу жертвам тортур та жорстокого поводження, жертвам воєн або потерпiлим внаслiдок грубих порушень фундаментальних прав людини та членам сімей таких осіб.