ЦЕДЕМ вітає з Днем права знати

September 28, 2019

Центр демократії та верховенства права вітає журналістів, правників та всіх небайдужих громадян із Днем права знати.

У 2016 році ЮНЕСКО оголосила 28 вересня Міжнародним днем доступу до публічної інформації. А до цього з 2002 року у світі відзначали День права знати, як доказ важливості цього права людини.

Сьогодні ми часто говоримо про захист демократії в усьому світі, відповідальність за свою країну та контроль влади. День права знати – привід згадати про важливість доступу громадян до інформації.

Адже саме повний і безперешкодний доступ до публічної інформації дозволяє нам знати правду і на її основі робити виважений вибір: як ставитися до рішень влади, нових законів чи кого підтримати на виборах. 

Саме прозорість інформації про бюджетні кошти, стан лікарень чи рішення міських рад дозволяє небайдужим громадянам контролювати владу і запобігати як корупції, так і неефективним витратам бюджетних коштів.

Тому Центр демократії та верховенства права з часу свого заснування у 2005 році як Інститут Медіа Права працює у цій сфері. Ще у 2011 році ми були співавторами Закону “Про доступ до публічної інформації”, який закріпив це право. Відтоді ми працюємо над практичним втіленням ідей Закону – разом із активними громадянами, організаціями-партнерами та посадовцями.

Серед досягнень у цій сфері в Україні слід згадати, що доступ до інформації дедалі частіше означає співпрацю запитувача і розпорядника, а не їхнє протистояння за долю запиту. 

Доказ цього – тренінги Центру демократії та верховенства права, у яких за всі роки діяльності нашої організації взяли участь тисячі громадських активістів, правозахисників та посадовців різних гілок влади, а також суддів. Також ЦЕДЕМ проводить на своїй платформі дистанційний онлайн-курс на тему доступу до публічної інформації. Окрім того, ми об’єднуємо громадських активістів у Мережу захисників права на доступ до інформації та ведемо стратегічні судові справи.

Дякуємо всім журналістам, активістам, правникам та небайдужим розпорядникам, які працюють пліч-о-пліч з нами. Впевнені, що разом ми досягнемо нових успіхів у своїй роботі.