ЦЕДЕМ та Національна соціальна сервісна служба України провели експертне обговорення проекту концепції Державної програми розвитку волонтерської діяльності в Україні на період 2025-2030 років

February 13, 2024

8 лютого 2024 року Центр демократії та верховенства права у партнерстві з Національною соціальною сервісною службою України організував експертне обговорення проєкту концепції Державної програми розвитку волонтерської діяльності в Україні на 2025-2030 роки.

Під час заходу начальниця Управління з питань дотримання стандартів рівності Національної соціальної сервісної служби України (НССУ) Олександра Хамуленко презентувала проєкт Концепції, метою якої є створення в державі сприятливого середовища для сталого розвитку волонтерського руху, вирішення соціальних, гуманітарних і екологічних проблем через залучення людей до волонтерської діяльності та залучення гуманітарної і благодійної допомоги місцевих, всеукраїнських і міжнародних волонтерських ініціатив для спільного вирішення проблем, а також налагодження ефективної співпраці та консолідації зусиль волонтерських ініціатив з органами державної влади та органами місцевого самоврядування.

В експертному обговоренні взяли участь представники громадського сектору – ІСАР Єднання, УНЦПД (Український незалежний центр політичних досліджень), Карітасу України, Української волонтерської служби, Товариства Червоного Хреста України, БФ “Сміливі”, ВГЦ “Волонтер”, БФ “Вірні завжди”, IREX, Центру прав людини ZMINA, ГО “ЮрШтаб”, Програми “Волонтери ООН”, Програми USAID “Мріємо та діємо”. Також долучилися представники державних органів влади, зокрема Національної соціальної сервісної служби України, Міністерства молоді та спорту України, Секретаріата Кабінету Міністрів України.

Бачення щодо основних положень проєкту Концепції, які спрямовані на всебічну розбудову інституту волонтерства в Україні, також представили юристка ЦЕДЕМ Наталя Повтарь та консультантка з питань розробки державних програм Оксана Броневицька.

Після послідовного обговорення тексту Концепції учасники заходу напрацювали пропозиції щодо змін до до проєкту Концепції. За результатами заходу учасники обговорення підготували рекомендації щодо доопрацювання тексту проєкту Концепції та передали їх до НССУ Після допрацювання проєкту Концепції заплановане її публічне обговорення.

Ознайомитись з презентацією проєкту Концепції Державної програми розвитку волонтерської діяльності в Україні на період 2025-2030 роки, можна за посиланням.

Цей захід було проведено ЦЕДЕМ у межах проєкту “Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України”, що реалізується ІСАР Єднання у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку USAID Ukraine – USAID Україна.