Доступ до інформації для держслужбовців: ЦЕДЕМ продовжує серію тренінгів

June 27, 2018

Центр демократії та верховенства права продовжує всеукраїнський цикл тренінгів з доступу до інформації для посадовців, відповідальних за надання публічної інформації громадянам. Експерти ЦЕДЕМ та представники Офісу омбудсмана знайомлять держслужбовців із особливостями доступу до інформації та профільного законодавства, наводять типові для держорганів проблеми та пропонують їх вирішення. Цього місяця тренінги відбулися у Харкові, Одесі, Хмельницькому, Полтаві та Миколаєві.

Український Закон «Про доступ до публічної інформації» посідає 23 місце у світовому рейтингу законів про доступ, однак якість його виконання прямо залежить від знань та навичок посадовців.  І одним із найважчих обов’язків, що покладено цим Законом на держслужбовців – це визначення чи є інформація з обмеженим доступом (наприклад, про виділення земельних ділянок) суспільно важливою і чи слід надавати її на запит. Ця процедура має назву «трискладовий тест». Тож мета лекторів – дати посадовцям не лише знання вимог Закону, а й практичні навички, які вони будуть застосовувати у щоденній роботі.

Тренінг викликав жвавий інтерес у державних службовців. Заняття у 5 містах відвідали 190 учасників. Серед них – працівники обласних та районних державних адміністрацій, міських, районних рад, а також об’єднаних територіальних громад. Тренерами стали експерти ЦЕДЕМ Христина Буртник, Оксана Огданська та Дмитро Посипанко, а також керівник відділу контролю у сфері оприлюднення інформації Секретаріату Уповноваженого ВРУ з прав людини  Максим Петльований.

Усі тренінги проводилися за єдиною програмою. Зокрема, лектори аналізували Закон «Про доступ до публічної інформації», визначали види інформації та критерії віднесення її до обмеженої у доступі.

Основну ж увагу на тренінгах приділили практичній частині – наданню інформації громадянам. Експерти вчили посадовців відповідати на інформаційні запити і застосовувати трискладовий тест, аби дати їм актуальні знання. Навчання було практичним, учасники разом із лекторами розглядали складні та неоднозначні запити на предмет суспільного інтересу. А ще – дискутували про них із лекторами.

Також під час занять йшлося про інші формати доступу. Так, посадовці дізнались, як організувати спеціальне місце для роботи запитувачів з документами, яке спрощує життя як запитувачам, так і розпорядникам. У такому разі громадяни отримують прямий доступ до інформації, тож посадовці стикаються з меншою кількістю запитів. Крім цього, лектори розповідали про забезпечення доступу до відкритих засідань колегіальних органів (наприклад, міських рад).

Особливий інтерес в учасників викликав діалог з експертами. Слухачі мали можливість як подискутувати щодо питань доступу, так і задати суто практичні питання, які виникають у щоденній роботі (до прикладу, як діяти, коли у запиті просять надати відсканований документ). Як відзначають організатори, посадовці ставили велику кількість професійних запитань та були зацікавлені роботою.

Наступні тренінги відбудуться у Дніпрі, Черкасах, Кропивницькому, Чернігові, Краматорську і Сєвєродонецьку.

Навчальні заходи організовано в рамках проекту «Омбудсман плюс – моніторинг та співпраця з розпорядниками в регіонах» за підтримки Проекту розвитку ООН в Україні та Міністерства закордонних справ Данії.