ЦЕДЕМ та УНЦПД звернулися до Мінцифри: закликають не закривати доступ до державних реєстрів

August 22, 2022

Центр демократії та верховенства права і Український незалежний центр політичних досліджень закликають відмовитися від ідеї повного закриття державних реєстрів на час воєнного стану. Зокрема, Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань; реєстру платників ПДВ, фінансової звітності компаній, що складається та подається відповідно до Закону України “Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні” та низки інших.

Така пропозиція міститься у проєкті постанови Кабінету Міністрів України “Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 21 жовтня 2015 р. No 835 та від 30 листопада 2016 р. No 867”. Документ передбачає припинення оприлюднення 141 набору даних, що містяться у відкритих базах даних (реєстрах), адміністрованих органами державної влади, місцевого самоврядування та підприємствами, акціонером яких є держава.

Адже експертний аналізу проєкту постанови виявив низку ризиків для громадських та благодійних організацій і спільнот. 

Своє звернення громадські організації надіслали до Міністерства цифрової трансформації України, яке раніше ініціювало громадське обговорення проєкту.

Натомість підписанти пропонують обрати альтернативні підходи до захисту даних із відкритих держреєстрів в умовах війни. Серед таких: обмеження доступу до реєстрів на територіях, де тривають активні бойові дії; встановлення додаткових програмних механізмів захисту даних від несанкціонованого доступу; уможливлення доступу виключно за ідентифікаторами КЕП/банк ID тощо.

Також ЦЕДЕМ і УНЦПД висловили готовність до співпраці і спільного виконання наданих рекомендацій.

Лист громадських організацій читайте за посиланням.

Аналіз проєкту постанови Кабінету міністрів читайте за посиланням.