Мережування, партнерування та адвокація: досвід Асоціації громадських радників України

September 29, 2023

Непрості теми для адвокації – можуть потребувати створення мережі впливу. 

У таких випадках організації можуть розширювати діяльність горизонтально, створювати нові регіональні представництва та відділення, а також долучатися до інших коаліцій, спільнот і мереж національного рівня.

Асоціація громадських радників України (АГРУ) нараховує 224 радники у різних регіонах України. До Менторської програми 3.0 організація долучилася для того, аби сприяти врегулюванню діяльності громадського радника у законодавстві України.

«За кордоном таких як ми називають параюристами: проводячи паралель з парамедиками – медичними працівниками, які надають першу (іноді екстрену) допомогу постраждалим, адже ми також надаємо першу правову допомогу (інформацію), необхідну людині для вирішення її проблемної ситуації», – розповідають члени ГО АГРУ.

Громадські радники – це люди, що не мають юридичної освіти, але пройшли сертифіковане навчання з базових правових питань. Вони вивчають соціально-правову проблему конкретної особи чи навіть усієї громади та в результаті надають інформацію, яка допоможе розв’язати проблему самостійно, або ж перенаправляють та супроводжують до компетентної служби / інституції.

Асоціація громадських радників України

Асоціація громадських радників України

Авторитет громадського радника та його можливості комунікації на регіональному рівні можуть дати потужний поштовх у реалізації тої чи іншої реформи, вплинути на зміни до законопроєктів, а також загалом вплинути на доступ до правосуддя.

«Визнання на державному рівні дасть можливість окреслити конкретні завдання та напрямки для кожного параюриста у своїй громаді, а загалом спростить можливість співпраці як з ОМС, так і РДА, чи на національному рівні», – розповідає Ганна Ілащук, голова організації.

При цьому до співпраці з ментором ГО АГРУ не провадило адвокаційну діяльність. За словами Ганни Ілащук, адвокації в організації як такої взагалі не було. 

За підтримки ментора Дениса Давиденка з Громадської спілки «Коаліція Реанімаційний Пакет Реформ» (РПР) активісти АГРУ розробили адвокаційний план з метою посилення статусу громадського радника (параюриста) в Україні: «Ми розклали це все по поличках і розуміли, як буде відбуватися цей процес для того, щоб ми змогли розв’язати ту проблему, яку перед собою поставили».

Зараз Асоціація досліджує моделі діяльності параюристів у країнах, де більш розвинуті параюридичні спільноти, аби застосувати їхній досвід для України.

«Участь у Менторській програмі стала поштовхом у змінах у самій організації. Ми розробили Програму розвитку спільноти, а також напрацювали загальне враження та очікування від діяльності громадського радника у громадах», – зазначає Ганна Ілащук.

Для організації ще одним бонусом від участі у Менторській програмі стало те, що після співпраці з організацією-ментором вони увійшли до Коаліції РПР.

Нові партнерства допомагають розвиватися

Олена Матвійчук, координаторка Менторських програм, Денис Давиденко, ментор (Коаліція РПР), Ганна Ілащук, голова АГРУ

Олена Матвійчук, координаторка Менторських програм, Денис Давиденко, ментор (Коаліція РПР), Ганна Ілащук, голова АГРУ

За словами Ганни Ілащук, мережування та партнерування загалом підсилює організацію. Зокрема, представники РПР двічі долучалися до практичних навчань, які відбувалися для посилення спільноти громадських радників.

«Перше навчання стосувалося відновлення. Ми одні з перших в Україні розпочали цей напрям і підсилили радників: поділилися напрацюваннями, представленими у Лугано, тим, що буде змінюватися в Україні під час процесу відновлення. Друге навчання стосувалося змін у законодавстві щодо діяльності органів місцевого самоврядування: користуючись тим, що РПР з нами, ми надали практичну інформацію для громадських радників, які у своїх громадах уже допомагають ОМС краще працювати», – розповідає Ганна Ілащук.

Експерти РПР також долучилися до АГРУ у процесі відновлення Кременчуцької громади, зокрема до спільної зустрічі громадських радників з ОМС. 

«Загалом для організації та для наших членів партнерство з РПР – це вихід на новий рівень. Адже бути в когорті таких крутих організацій, розвинених, впливових, – підтягує також і нашу організацію», – додає Ганна Ілащук. 

Як ефективно використовувати участь у спільнотах

За словами голови Асоціації громадських радників України, одна з перших причин для мережування – це саме адвокація. Коли у вас спільні проблеми, спільна діяльність або навіть спільне бачення, то саме мережування допоможе адвокатувати зміни. 

«Якщо ми беремо різні організації, то кожна сильна в чомусь одному. Тож саме в мережуванні ми маємо можливість комплексно підійти до такого питання як адвокація», – каже Ганна Ілащук.

Як приклад, вона наводить АГРУ та РПР. В Асоціації громадських радників є вхід у більшість громад України, натомість РПР – це можливість впливати на національному рівні, адже Коаліція має контакти з тими, хто ухвалює рішення. 

«У своїх громадах ми бачимо проблематику, бачимо, з чим стикаються люди, які є проблеми. Й усе це ми можемо акумулювати, описувати й передавати вже в РПР для можливості надавати зворотного зв’язку. Наприклад, цей закон, ця зміна – працює чи не працює. Або ж навпаки: якщо потрібно почати адвокацію, то ми можемо “в полях” розпочинати громадські слухання чи інші заходи для того, щоб повпливати на зміни у системі з самого низу», – пояснює Ганна Ілащук.

За її словами, загалом долучення до спільнот в громадському секторі дуже підсилює організації, особливо в сучасних реаліях: «Адже потрібно гнучко підходити до змін, які відбуваються, й саме спільноти допомагають бути гнучкими».

АГРУ та РПР тренінг

Ментори й менторські спільноти – цінний ресурс для розвитку

За словами голови Асоціації громадських радників, важливо сміливо говорити, що ви чогось не знаєте, бути більш відкритими та відверто казати, якщо не знаєте, з чого починати адвокацію.

«Пам’ятаю, як Денис запитав, скільки в АГРУ людей в адвокаційному відділі. А ми такі: який адвокаційний відділ, про що взагалі мова? Це дало поштовх, звісно», – згадує Ганна Ілащук.

Старт Менторської програми 3.0, в якій взяла участь Асоціація громадських радників, збігся з початком повномасштабного вторгнення. За словами Ганни Ілащук, загальна підтримка менторської спільноти була дуже важливою.

«Менті мають користуватися кожною нагодою поспілкуватися з ментором чи менторкою, з іншими організаціями. Усі зустрічі – це поштовх для розвитку вашої організації, адже в менторській спільноті, та й загалом у схожих спільнотах, з великим задоволенням діляться досвідом. Цим треба користуватися: слухати уважно й також ділитися, та об’єднуватися задля спільної мети», – радить Ганна Ілащук.

Читайте також: Успішна адвокація під час війни – це можливо?

Матеріал підготовлено в межах Менторської програми, яка впроваджується в межах проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України», що реалізується ІСАР Єднання у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку