Відбулося експертне обговорення законодавчих змін щодо волонтерства

April 12, 2022

8 квітня експерти ЦЕДЕМ провели експертне обговорення проєктів змін до ЗУ “Про волонтерську діяльність” та Податкового кодексу України щодо підтримки та сприяння розвитку волонтерської діяльності – зокрема, в умовах військової агресії Російської Федерації проти України та для подолання її наслідків.

Обговорення провели, аби презентувати зміни, розроблені щоб подолати виклики для волонтерського руху та громадянського суспільства, які створила війна РФ проти України. Ці зміни покликані створити додаткові гарантії та можливості для волонтерів в умовах війни. Їх розробляли з урахуванням напрацювань Карти правових реформ для громадянського суспільства України.

У проєктах змін запропоновані такі рішення:

  1. Визначення додаткових напрямів волонтерської діяльності, зокрема, щодо надання волонтерської допомоги для подолання наслідків військової агресії Російської Федерації проти України – щоб долучити фахівців-волонтерів в різних сферах для відновлення України.
  2. Звільнення від оподаткування коштів отриманих волонтером як компенсацію за витрати, пов’язані зі здійсненням волонтерської діяльності (проїзд, страхування, проживання, медичні огляди, тощо).
  3. Поширення норм виплат одноразової грошової допомоги волонтерам, які постраждали під час діяльності з протидії збройній агресії Російської Федерації на всій території України та окремих її місцевостях.
  4. Визначено форми державної підтримки волонтерської діяльності, зокрема, через розробку та імплементацію загальнодержавних цільових програм, підтримки розвитку волонтерства та підвищення кваліфікації волонтерів.

Робота над змінами відбувається у співпраці ЦЕДЕМ з Комітетом ВРУ з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів та Міністерством соціальної політики.

Дякуємо представникам ОГС, Мінсоцу, Комітету ВРУ з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів та Мінмолоді, які долучилися до обговорення, надали свої пропозиції та погодили питання актуальності та необхідності пропонованих змін.