Кінець епохи куріння

November 11, 2020

У Верховній Раді України зареєстрований законопроект №4358 «Про внесення змін до деяких законів України щодо охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну», який, відповідно до інформації із подання народних депутатів, є доопрацьованим варіантом законопроекту №2813.

Нагадуємо, що проєкт №2813 внесли на реєстрацію парламентарі – член Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування у січні 2020 року. 

У червні цього ж року на базі Комітету створили робочу групу з доопрацювання положень законопроекту від 28 січня 2020 року №2813. За декілька  засідань вона напрацювала об’єднаний варіант проєкту закону із врахуванням позицій авторів чотирьох законопроектів, а також зацікавлених сторін – представників сфери охорони здоров’я, громадськості, експертних та наукових кіл. 

За наслідками роботи групи до Комітету був поданий доопрацьований законопроект в якому пропонується заборонити рекламу і спонсорство електронних сигарет та рідин до них, тютюнових виробів для електричного нагрівання (ТВЕН) та електронних пристроїв для куріння ( IQOS/glo); продаж особам до 21 віку всіх без виключення тютюнових виробів, е електронних сигарет та рідин до них, ТВЕН та електронних пристроїв для куріння ( IQOS/glo).

У законопроекті №4358 залишилися актуальними підходи, закладені у проєкті № 2813, а саме:

  • Заборона реклами тютюну та його замінників в мережі Інтернет;
  • Запровадження медичних попереджень на упаковках електронних сигарет, рідин та сигаретах для нагрівання; 
  • Збільшення медичних попереджень на пачках з 50% до 65% від площі пачки з фотографіями-малюнками наслідків куріння з обох сторін та їх щорічна ротація, яку проводитиме Міністерство охорони здоров’я України; 
  • Заборона продажу ароматизованих сигарет, включно з рідинами для електронних сигарет; 
  • Запровадження заборони рекламної викладки тютюнових виробів та їх замінників з вітрин магазинів (сигарет, електронних сигарет, IQOS/glo); 
  • Надання повноваження міським, сільським, селищним радам визначати додаткові бездимні місця.

Таким чином, проєкт покликаний адаптувати українське законодавство відповідно до положень Рамкової конвенції ВООЗ з боротьби проти тютюну та норм Директиви ЄС/2014/40.

Зауважимо, що Центр демократії та верховенства права брав участь у напрацюванні пропозицій як до першого варіанту законопроекту, а також активно долучався на стадії доопрацювання фінальної версії проєкту в рамках робочої групи при Комітеті з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування.

Центр демократії та верховенства права наголошує, що зазначена законодавча ініціатива є підтвердженням європейського курсу України та її бажання діяти рішуче та ефективно задля зменшення негативних наслідків для здоров’я населення від поширення вживання тютюнових виробів.