Фонд оскаржить відмову Держгеокадастру надати інформацію про розробку проекту землеустрою

April 28, 2017

Фонд захисту права на доступ до інформації підтримав ще одну судову справу. Цього разу юристи Фонду допомагають оскаржити відмову ГУ  Держгеокадастру в  Одеській області надати на публічний запит інформацію про надані дозволи на розробку проекту землеустрою є публічною.

Відмовляючи на запити громадського активіста, розпорядник інформації зазначив, що сам по собі наказ про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою громадянину лише надає можливість певній особі розробити відповідну землевпорядну інформацію, і не є підставою для набуття права на землю, а тому, положення ч.5 ст.6 Закону України «Про доступ до публічної інформації» на інформацію, яка міститься у вказаних документах (в т.ч. наказах), не розповсюджується.

Також, на думку розпорядника, не являється публічною інформація про учасників АТО, яким були видані земельні ділянки – так як інформація щодо надання громадянам статусу учасників АТО також належить до категорії інформації із обмеженим доступом, відповідно до п.2 ч.1 ст.22 Закону України «Про доступ до публічної інформації».

Тож, враховуючи, що на практиці часто запитувачі часто зустрічаються з нерозумінням розпорядника, що є публічною інформацією та що законодавством заборонено обмежувати доступ до інформації про розпорядження комунальним майном (у даному випадку розпорядження земельними ділянками), Наглядова рада Фонду вирішила підтримати дану справу та забезпечити її юридичний супровід у суді.

На разі, Одеський окружний адміністративний суд уже відкрив скорочене провадження в адміністративній справі.

Ухвала про відкриття скороченого провадження: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/66261692