Фонд виграв справу про зарплати на комунальних підприємствах

February 1, 2018

18 січня 2018 року у одній із справ Фонду захисту права на інформацію, де юристи оскаржували ненадання комунальним підприємством інформації про заробітну плату його працівників, суд виніс рішення на користь позивача та зобов’язав розпорядника надати інформацію на запит.

Нагадаємо, що позивачем у цій справі є черкаський журналіст, який надіслав запит до комунального підприємства та попросив надати йому інформацію про розмір заробітної плати і премій, нарахованих директору, заступнику директора та всім штатним працівникам комунального підприємства.

Однак комунальне підприємство відмовило у наданні інформації, пославшись на конфіденційність такої інформації та відсутність згоди на розголошення персональних даних. Розпорядник стверджував: зарплати виплачуються із коштів, отриманих від господарської діяльності – а тому вони не можуть вважатись бюджетними коштами. Відповідно, запитувана інформація не є публічною і КП не має обов’язку її надавати.

Розглянувши справу, суд першої інстанції дійшов висновку, що виплата заробітної плати працівників комунального підприємства «Соснівська служба утримання будинків» Черкаської міської ради здійснюється за рахунок бюджетних коштів, тому підприємство зобов’язане надати інформацію на запит.

Наразі ще не сплив строк на апеляційне оскарження, а тому рішення не набуло чинності. Чи надасть розпорядник інформацію, чи продовжуватиме наполягати на своєму у судах вищих інстанцій – ми обов’язково повідомимо про це.

Рішення суду 1 інстанції: http://reyestr.court.gov.ua/Review/71736328

Центр демократії та верховенства права (раніше – Інститут Медіа Права) підтримує Фонд захисту права на доступ до інформації, а також діяльність Мережі захисників права на доступ до інформації. Кожен, чиє право на доступ до інформації порушене, має змогу безоплатно отримати допомогу фахівця для юридичного супроводу справи. Оплата праці фахівців здійснюється за кошти Фонду.

Детальніше про Фонд: https://cedem.org.ua/what-we-do/sudovyj-zahyst/