Фонд захисту права на інформацію допоможе отримати штатний розпис НБУ

December 4, 2018

Окружний адміністративний суд м. Києва відкрив провадження у ще одній справі, підтриманій Фондом захисту права на інформацію.

Фонд допоможе отримати інформацію запитувачу, який звернувся до Національного банку України з проханням надати йому копію штатного розпису з детальним зазначенням розмірів посадових окладів та всіх наявних надбавок до них щодо співробітників центрального офісу НБУ.

У своїй відмові розпорядник виклав такі аргументи:

  • НБУ не є бюджетною установою, а отже не розпоряджається бюджетними коштами
  • вимоги частини п’ятої статті 6 Закону «Про доступ до публічної інформації» (про те, що не може бути обмежено доступ до інформації про розпорядження бюджетними коштами) не застосовуються, адже витрати на зарплати здійснювались за рахунок власних коштів
  • інформація про штатний розпис є службовою відповідно до постанови Правління НБУ від 14.08.2008 № 246, якою затверджений Перелік інформації з обмеженим доступом, що не належить до державної таємниці, у системі Національного банку України

Проте, НБУ є юридичною особою, має відокремлене майно, що є об’єктом права державної власності і закріплено за ним на праві господарського відання.

У Постанові Пленуму ВАСУ №10 від 29.09.16 р. є роз’яснення щодо комунальних підприємств – кошти від господарської діяльності таких підприємств є бюджетними коштами. Аналогічною повинна бути позиція і щодо коштів державних органів, зокрема і виплат заробітних плат працівникам.

Більше того, такий вид інформації не може вважатись службовою інформацією, адже не відповідає жодному з критеріїв службової інформації, що вказані у статті 9 Закону України «Про доступ до публічної інформації».

Ухвала про відкриття провадження: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/77423086

Центр демократії та верховенства права (раніше – Інститут Медіа Права) підтримує Фонд захисту права на доступ до інформаціїа також діяльність Мережі захисників права на доступ до інформаціїКожен, чиє право на доступ до інформації порушене, має змогу безоплатно отримати допомогу фахівця для юридичного супроводу справи. Оплата праці фахівців здійснюється за кошти Фонду.

Детальніше про Фонд: https://cedem.org.ua/what-we-do/sudovyj-zahyst/