ЦЕДЕМ взяв участь у міжнародному форумі “Фінансовий моніторинг 2023”

January 26, 2024

7 та 8 грудня 2023 року команда Центру демократії та верховенства права взяла участь у Міжнародному форумі “Фінансовий моніторинг – 2023” у Тернополі. Цей захід був спільно організували Організація з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ), Регіональна програма Європейського Союзу та Ради Європи “Партнерство за належне врядування” (PGG), Антикорупційна ініціатива Європейського Союзу (EUACI), Державна служба фінансового моніторингу України та Академія фінансового моніторингу.

Форум відзначився жвавими дискусіями про імплементацію стандартів ПВК/ФТ, сучасні інструменти фінансового моніторингу та загальні тенденції у сфері фінансових розслідувань та моніторингу.  Участь у форумі взяли сотні фахівців, представників міжнародних та національних інституцій, які працюють у сфері національного та міжнародного законодавства, направленого на запобігання  відмиванню коштів, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення.

Представниці ЦЕДЕМ Анна Ісічко та Марія Полоз взяли активну участь у різноманітних панелях форуму, зосереджуючись на актуальних темах, таких як вплив системи фінансового моніторингу на діяльність неприбуткових організацій, ризики для неприбуткових організацій (далі – НПО) та незаплановані наслідки імплементації законів у сфері протидії відмиванню брудних грошей та боротьбі з тероризмом.

Юристка ЦЕДЕМ Марія Полоз, виступила на тему “Національні та глобальні зсуви в правовому полі ПВК/ФТ” на одній із панелей форуму. Разом з Олександром Глущенком, директором Департаменту координації системи фінансового моніторингу Державної служби фінансового моніторингу України вони обговорювали оновлену Рекомендацію 8 ФАТФ та відзначили можливості, які вона відкриває для неприбуткового сектору. 

Відзначимо, що раніше цього року ЦЕДЕМ надав свої пропозиції щодо доопрацювання Рекомендації 8 в межах публічних обговорень, проведених FATF. ЦЕДЕМ наразі планує співпрацювати з Держфінмоніторингом над підготовкою України до нового раунду взаємного оцінювання FATF, який стартує у 2025 році,  і проводить  незалежну оцінку ризикованості операцій неприбуткових організацій. Методологія цієї незалежної оцінки розроблена ЦЕДЕМ із залученням міжнародних експертів, і є погодженою з боку Держфінмоніторингу.

Так, Марія Полоз зауважила: “Згідно з Рекомендацією 8 FATF та Пояснювальної записки до неї визнається життєво важлива роль неприбуткових організацій… Також робиться акцент на застосуванні ризикоорієнтовного підходу та недопущення перешкоджання законній діяльності НПО. Це зобов’язує державу впроваджувати ризикоорієнтований підхід при оцінці та введені заходів фінансового моніторингу. Важливим також є уточнення, що лише мала кількість НПО можливо є високоризиковими для використання з метою фінансування тероризму”.

Спікерка також висловила сподівання, що Держфінмоніторинг підтримає рекомендацію вивести think-tank організації з-під визначення НПО FATF  та відповідно – з-під дії Рекомендації 8. Така рекомендація наведена в FATF Best Practice Paper to Combat the Abuse of NPOs, який був затверджений разом зі змінами до Рекомендації 8.

Відео виступу Марії Полоз:

“Цей документ [Рекомендацію 8 FATF], який представила Марія, я б рекомендував прочитати кожному, ретельно. Перед кожним черговим колом національного оцінювання ризиків ми [Державна служба фінансового моніторингу] оновлюємо Методологію. І, однозначно, наступного року ми у своїй Методології чітко звернемо увагу представникам усіх секторів на визначення FATF, яке є вирішальним. Тут не може бути ніяких інтерпретацій. Тут потрібно провести чітке розмежування в контексті оцінювання ризиків неприбуткового сектору”, – зазначив Олександр Глущенко, директор Департаменту координації системи фінансового моніторингу Державної служби фінансового моніторингу України.

Запис всіх панелей форуму доступний за посиланням.

Цей матеріал підготовлений ЦЕДЕМ в межах проєкту “Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України”, що реалізується ІСАР Єднання у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ).