ЦЕДЕМ презентував Гайд для ОГС про інструменти штучного інтелекту

January 17, 2024

16 січня 2024 року Центр демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) презентував Гайд для організацій громадянського суспільства (ОГС) про інструменти Штучного Інтелекту (ШІ).

Ми розробили гайд, щоб окреслити переваги та ризики, які несе використання ШІ для громадського сектору в Україні. Під час презентації відбулося панельне обговорення за участі українських та іноземних експертів: Франчески Фануччі, головної юридичної радниці Європейського центру некомерційного права (ECNL), Тетяни Авдєєвої, юристки Лабораторії цифрової безпеки, Ігоря Розкладая, заступника директорки ЦЕДЕМ та Ольги Петрів, юристки ЦЕДЕМ.

Для організацій громадянського суспільства важливо вчасно розпізнати можливості й інтегрувати їх у свою операційну діяльність, визначити потенційні загрози та виробити механізми запобігання. А ще важливіше — продумати, яким має бути законодавство, яке регулюватиме ШІ, і зробити його дружнім для ОГС.

Учасники презентації обговорили такі проблеми:

  • Які ризики несе використання ШІ, зокрема використання камер із технологією розпізнавання обличчя та як організаціям громадянського суспільства діяти у цій сфері
  • Як законодавчо можна ефектино регулювати системи, які використовують штучний інтелект?
  • Як ОГС можуть викорисовувати інструменти ШІ?

Гайд буде корисним для для представників організацій громадянського суспільства, активістів, волонтерів та правозахисників.

Україномовна версія трансляції презентації:

Англомовна версія трансляції презентації:

Гайд можна переглянути за цим посиланням.