Приховування генеральних планів міст порушує право вільно отримувати і поширювати інформацію – рішення Європейського суду з прав людини

October 16, 2023

5 жовтня 2023 року ЄСПЛ ухвалив рішення у справі, де громадська організація “Східноукраїнський центр громадських ініціатив” оскаржувала відмову в доступі до генеральних планів. У ході розгляду справи Суд об’єднав 14 скарг заявника за фактами відмов міських рад від надання інформації, поданих з 21 лютого 2013 року по 27 січня 2015 року.

Суд встановив: обмеження доступу до генеральних планів міст порушує право на свободу вираження поглядів, яка включає свободу одержувати і передавати інформацію.

Ще у 2009 році заявник надіслав 196 запитів до міських рад по усій Україні з проханням надати інформацію, яка стосується генеральних планів відповідних міст:

  • чи були та коли були прийняті генеральні плани населених пунктів та інша містобудівна документація;
  • як громадяни могли ознайомитися з цими документами, зокрема, з їхньою графічною частиною.

Заявник також просив надати копії генеральних планів в рамках реалізації проєкту з моніторингу доступності генеральних планів міст.

Позитивну відповідь надали лише 5 міст. Натомість решта розпорядників обмежила доступ до інформації у різний спосіб:

  • переадресовували запитувача на вебсайт, де розміщена запитувана інформація;
  • відмовляли у наданні інформації, посилаючись на неможливість скопіювати генеральний план, враховуючи його розмір;
  • запросили запитувача особисто ознайомитися з генеральним планом замість надання відповіді;
  • відмовили у наданні інформації, оскільки вона має обмежений доступ (тільки для внутрішнього/службового користування, “таємно”).

Національні суди порушень з боку розпорядників інформації не встановили.

У свою чергу, ЄСПЛ вказав, що відмова надати запитувачам інформацію доступ до генеральних планів міськими радами це порушення статті 10 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.