Трансформуватися, щоб вижити: серія інтерв’ю про досвід українських ОГС в умовах повномасштабної війни

April 26, 2023

Рідне місто окуповане або під обстрілами, частина команди за кордоном – ось лише кілька викликів для організацій громадянського суспільства через повномасштабну війну. Втім, спільними у них були не лише проблеми, а й розуміння, що це не привід зупинятися. Адже країна як ніколи потребує допомоги кожного громадянина та підтримки ОГС, аби вистояти і перемогти.

ОГС змогли водночас перебудувати свою роботу під умови воєнного часу і лишитися вірними своїй місії, чи то координуючи волонтерів, чи то розвиваючи український медійний простір.

Щоб зафіксувати досвід, який пережили та переживають відомі українські ОГС, ми зробили серію інтерв’ю з представниками_цями відомих українських ОГС “Трансформуватись, щоб вижити: унікальний досвід українських ОГС в умовах повномасштабної війни”.

Із цих інтерв’ю ви зможете дізнатись, як різним українським ОГС вдається протистояти викликам та загрозам їхній діяльності в умовах повномасштабного вторгнення. 

1. Фонд громади міста Херсон “Захист”

В перші ж дні [окупації Херсону] не було іншого, крім як: треба допомагати”, – стверджує Лариса Польська, голова правління БО “Фонд громади міста Херсон “Захист””. З початку повномасштабної війни ця організація допомагає лікарням, сім’ям і дітям, при цьому довгий час вона продовжувала працювати з окупації.

  • Як організація працювала в окупованому Херсоні та як у цих умовах їй вдалось зберегти безпеку членів команди?
  • Як дізнатися про реальні потреби ОГС на окупованих та деокупованих територіях?
  • Про що важливо подбати організаціям, які працюють на прифронтових територіях?

Дивіться інтерв’ю з БО “Фонд громади міста Херсон “Захист”” за посиланням.

2. Українська волонтерська служба

Після 24 лютого минулого року Українська волонтерська служба мала комплексне завдання: швидко масштабувати свою роботу, коли суспільство ще було в стані шоку. Завдяки чому УВС таки вдалось успішно почати координувати роботу тисяч волонтерів по всій Україні?

Дивіться у другому випуску серії інтерв’ю про це, а також про:

  • Зміну в комунікаціях організації;
  • Налагодження співпраці з партнерами;
  • Розбудову волонтерської мережі;
  • Стабілізацію роботи організації.

Дивіться інтерв’ю з ГО “Українська волонтерська служба” за посиланням.

3. Освітній дім прав людини в Чернігові

“Перше емоційне сприйняття 24-го лютого – ніби все, над чим ми працювали багато років, було зруйновано”, – так Сергій Буров, голова Освітнього дому прав людини в Чернігові, описує свої перші враження від повномасштабного вторгнення, яке одразу зачепило чернігівську організацію

Та попри початкову зневіру та зруйновану обстрілами будівлю організації, Освітньому дому прав людини в Чернігові вдалось зберегти команду та стати навіть більш спроможними. 

Дивіться в третьому інтерв’ю серії про те, як в умовах повномасштабної війни можна:

  • Переорієнтувати роботу організації;
  • Знаходити мотивацію для роботи всупереч обставинам;
  • Стати ще згуртованішою командою.

Дивіться інтерв’ю з ГС “Освітній дім прав людини в Чернігові” за посиланням

4. Детектор Медіа

“У нас у всіх завжди була непроста робота”. Хоча до війни неможливо підготуватись, команда ГО “Детектор Медіа” розглядала можливість повномасштабного вторгнення ще до його початку. Які зміни в “Детектор Медіа” відбулись із 24-го лютого 2022 року і якими є поради директорки організації Галини Петренко для інших ОГС? У четвертому інтерв’ю серії вона розповіла:

  • Як “Детектор Медіа” створили representative office організації за кордоном;
  • На що варто звернути увагу ОГС, які зараз переживають певні трансформації;
  • За якими принципами обрати країну, з якої можна працювати в громадській організації;
  • Що допомагає лишатись стабільною організацією.

Дивіться інтерв’ю з ГО “Детектор Медіа” за посиланням.

Цю серію інтерв’ю створено у межах проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України», що реалізується ІСАР Єднання у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку.