Іспанія підписала Конвенцію Тромсе

November 29, 2021

23 листопада цього року Іспанія стала 19-ою країною, що підписала Конвенцію Ради Європи про доступ до офіційних документів (Конвенцію Тромсе) та ймовірніше за все стане 12-ою країною, що її ратифікує. 

Конвенція Тромсе – це міжнародний документ, який не тільки зобов’язує держави гарантувати право громадян на доступ до інформації, але й запроваджує як національний, так і міжнародний механізм моніторингу у сфері доступу до публічної інформації.

Нагадаємо, що 20 травня 2020 року Україна ратифікувала Конвенцію Ради Європи про доступ до офіційних документів забезпечивши набуття її чинності для всього світу. 

А вже сьогодні, 29 листопада 2021 року у м. Страсбург, відбудеться перше засідання Консультації Сторін де будуть обрані члени Групи спеціалістів з доступу до офіційних документів Ради Європи. 

Від України кандидатами до Групи спеціалістів відібрано Ігоря Розкладая, заступника директора та головного експерта з медійного права Центру демократії та верховенства права та Тетяну Олексіюк, адвокатку, консультантку Ради Європи, експертку з доступу до інформації та права на свободу вираження поглядів.

Основним завданням групи спеціалістів, відповідно до Конвенції Тромсе, буде оцінка реалізації її положень, а також звітування про законодавчі та інші заходи, які здійснюють держави-підписанти Конвенції у частині її імплементації.