Комітет розглядає мораторій на перевірки ЗМІ під час висвітлення виборів Президента України

February 13, 2019

7 лютого 2019 року в Парламенті зареєстрували Проект Постанови “Про заходи необхідні для безперешкодної роботи засобів масової інформації у період виборчого процесу виборів Президента України у 2019 році” (Проект №10016, н.д. Євген Рибчинський, Вікторія Сюмар, Віталій Сташук, Ігор Молоток та ін.), в які пропонують ввести мораторій на проведення перевірок ЗМІ під час передвиборчої кампанії виборів Президента України.

Проект Постанови накладає заборону на проведення будь-яких перевірок ЗМІ відповідними службами органів виконавчої влади (Держпраці, ДСНС, Державна аудиторська служба тощо), а також – Державною фіскальною службою. Мораторій також стосується проведення перевірок Нацрадою з питань ТБ і радіо, окрім перевірок порушень, передбачених частиною 8 статті 72 ЗУ “Про телебачення і радіомовлення” – закликів до повалення конституційного ладу, до розпалювання ворожнечі та ненависті, розв’язування агресивної війни та її пропаганди, а також пропаганди винятковості, зверхності або неповноцінності осіб за ознаками їхніх релігійних переконань, ідеологій, раси тощо. При цьому, Проект встановлює заборону Нацраді застосовувати санкції до телерадіоорганізацій за результатами перевірок, проведених до набрання чинності цієї Постанови в передвиборчий період, тобто  – з 30 грудня 2018 року до дня набрання чинності мораторію. Нині, проект опрацьовується в Комітеті з питань свободи слова та інформаційної політики.

Утім, вказані положення можуть застосовуватись в період передвиборчої кампанії Президента, не охоплюючи період парламентських виборів, що відбудуться осінню цього ж року. Натомість, очікує розгляду Проект Постанови №9329, що також передбачає подібні положення, охоплюючи період виборів народних депутатів (детальніше – тут).

З текстом Постанови можна ознайомитись за посиланням.