Конкурс історій про кращі спільні практики співпраці організацій громадянського суспільства, бізнесу та органів виконавчої влади: проміжні результати

November 2, 2022

15 вересня 2022 року в рамках IІ Форуму правових реформ для громадянського суспільства: нові виклики та досягнення в умовах війни відбулася презентація Конкурсу історій успішних практик співпраці громадянського суспільства, бізнесу та держави

Цьогорічний конкурс історій став продовженням інформаційної кампанії «Громадянське суспільство та влада – кращі практики співпраці», яка була започаткована 2020 року Міністерством культури та інформаційної політики України (МКІП) та Секретаріатом Кабінету Міністрів України спільно з проєктом «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України»

В рамках кампанії у період з 6 по 31 липня 2022 року відбувся Конкурс історій про кращі спільні практики співпраці організацій громадянського суспільства, бізнесу та органів державної влади. У Конкурсі взяли участь представники громадянського суспільства, бізнесу та влади, які мають в арсеналі спільний проєкт, результатом якого стали позитивні зміни в суспільстві. Проєкти, що представили учасники, були започатковані або продовжили свою роботу після 24 лютого 2022 року у різних областях України, у місті Києві та на загальнодержавному рівні.

Організатори конкурсу отримали 120 заявок з 22 областей України. Переважну більшість історій співпраці подали представники органів державної влади та громадянського суспільства, водночас бізнес не лишився осторонь конкурсу. Основними сферами, у яких працювали учасники конкурсу, були гуманітарні, культурні та екологічні ініціативи, підтримка осіб з інвалідністю та ВПО, а також стратегування, економічний розвиток громад та підтримка малого і середнього бізнесу.

“Сама мета може здатися маленькою: зібрати історії, відмітити справді спроможних пропонувати реальні спільної проєкти ОГС, органів влади та бізнесу. Але загалом, це невеличка краплина, яка додається до розбудови ОГС та кроссекторальних зв’язків. Впевнений, що історії, публікації про них і те, що така співпраця є вигідною, буде надихати на ще більше прикладів, практик, успішних історій”, – прокоментував Тарас Шевченко, заступник міністра культури та інформаційної політики України з питань європейської інтеграції.

Крім того, конкурс руйнує стереотипи, за якими влада та громадський сектор мають перебувати по різні боки барикад. “Громадянське суспільство стало таємною зброєю України у цій війні. Ми бачимо, як вдалося швидко встановити взаємодію між ОГС, органами влади та місцевого самоврядування”, – підкреслив Олександр Ярема, Державний секретар Кабінету Міністрів України.

За результатами процесу верифікації усі історії, які були подані для участі в Конкурсі і відповідали критеріям потраплять у Збірник історій про кращі спільні проєкти організацій громадянського суспільства, бізнесу та органів державної влади. Усі учасники, чиї історії потраплять до цьогорічного Збірника, вже поінформовані організаторами. Тож чекайте на презентацію Збірника!

Конкурс історій про кращі спільні практики співпраці організацій громадянського суспільства, бізнесу та органів виконавчої влади став можливим завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (АМР США) в межах проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України», який реалізується ІСАР Єднання у партнерстві з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ).